Χονγκ Κονγκ: Πρώτη καταδίκη-ορόσημο με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: Πρώτη καταδίκη-ορόσημο με βάση τον νέο νόμο εθνικής ασφάλειας

Ο πρώτος άνθρωπος που κρίθηκε ένοχος με βάση τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών για τρομοκρατικές ενέργειες και υποκίνηση απόσχισης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή δικαστές, σε μια απόφαση-ορόσημο με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το νομικό τοπίο στο Χονγκ Κονγκ.

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών ενώ κρατούσε μία σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. 

Οι τρεις δικαστές --που είχαν επιλεγεί από την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ για να δικάζουν υποθέσεις εθνικής ασφάλειας-- έκριναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το σύνθημα αυτό «μπορεί να υποκινήσει άλλους σε απόσχιση».

Περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου

 

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστεία, επέκριναν την καταδίκη του Τονγκ, λέγοντας ότι επιβάλλει νέα όρια στην ελευθερία του λόγου, καθώς και το δικαστικό προηγούμενο που δημιουργεί, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την προσωρινή απελευθέρωση του Τονγκ επικαλούμενο μια πρόβλεψη του νόμου για την εθνική ασφάλεια που ρίχνει το βάρος στον ίδιο τον κατηγορούμενο να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια εάν αφεθεί ελεύθερος.

Επίσης, η υπόθεσή του δεν κρίθηκε από σώμα ενόρκων καθώς εκτιμήθηκε ότι «υπάρχει κίνδυνος για την προσωπική ασφάλεια ενόρκων και μελών της οικογένειάς τους ή ότι ίσως επηρεαστεί η δέουσα απονομή της δικαιοσύνης».

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν κατ’ επανάληψη πει ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη μετά την επιστροφή της σε κινεζική κυριαρχία το 1997 παραμένουν άθικτα, αλλά ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Όλες οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται όπως ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο κυβερνήσεων.