Χονγκ Κονγκ: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση - Δεύτερη μέρα χάους στο κοινοβούλιο

Χονγκ Κονγκ: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση - Δεύτερη μέρα χάους στο κοινοβούλιο

Για δεύτερη ημέρα διεκόπη η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, μόλις ένα 24ωρο αφότου βουλευτές της αντιπολίτευσης εξανάγκασαν την Κάρι Λαμ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, φιλικά προσκείμενης στο Πεκίνο, να εκφωνήσει την ετήσια ομιλία για την πολιτική της μέσω βίντεο.

Χθες προτού η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης εκφωνήσει από το τοπικό κοινοβούλιο την ομιλία της, κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εμπνευσμένα από το κίνημα διαμαρτυρίας, όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», αναρτώντας και ένα πανό που έγραφε «Πέντε αιτήματα, κανένα λιγότερο».

Η Λαμ επί περίπου 30 λεπτά προσπαθούσε να ξεκινήσει την ομιλία της, ωστόσο και στις δύο απόπειρες που έκανε διακοπτόταν συνεχώς από τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οπότε στην συνέχεια αποχώρησε από το κοινοβούλιο. 

Τελικά δόθηκε στην δημοσιότητα από το γραφείο της Λαμ ένα βίντεο στο οποίο διαβάζει κεκλεισμένων των θυρών την ομιλία της.

Εξάλλου, στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου η Λαμ αναμενόταν να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα βουλευτών για την βιντεοσκοπημένη ομιλία της. Ούτε όμως η σημερινή συνεδρίαση έλαβε χώρα, καθώς σκηνές χάους επικράτησαν ξανά στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς και πάλι βουλευτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση φώναζαν συνθήματα, κατηγορώντας την Λαμ ότι έχει αίμα στα χέρια της, αξιώνοντας να παραιτηθεί του αξιώματός της. Η φρουρά χρειάσθηκε να επέμβει και να συνοδεσύει αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους εκτός της αίθουσας. 

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters στους δρόμους της πόλης το χάος και οι συγκρούσεις με την αστυνομία κλιμακώθηκαν, ενώ διαδηλωτές πλέον εμφανίζονται να κραδαίνουν ακόμα και μαχαίρια.

Από τον Ιούνιο το Χονγκ Κονγκ ταλανίζεται από μια σοβαρότατη πολιτική κρίση που όμοιά της δεν έχει εμφανισθεί από το 1997 όταν η πρώην βρετανική αποικία αποδόθηκε στην Κίνα, στην αρχή του «ένα κράτος, δύο συστήματα». Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε από μια συμφωνία για έκδοση κρατουμένων στην μητροπολιτική Κίνα, αλλά εν συνεχεία προσέλαβε χαρακτηριστικά πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην αυτοδιοικούμενη πόλη. 

Το Πεκίνο τον τελευταίο μήνα έχει κατ'' εξακολούθησιν κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και για ποδηγέτηση των διαδηλωτών.