Χονγκ Κονγκ: Ιστορικά χαμηλά στο λιανεμπόριο λόγω πολιτικής αναταραχής

Χονγκ Κονγκ: Ιστορικά χαμηλά στο λιανεμπόριο λόγω πολιτικής αναταραχής

Οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη μείωση που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί ποτέ, καθώς η παρατεταμένη κοινωνικο-πολιτική αναταραχή συνεχίζει να πλήττει το καταναλωτικό κλίμα και να διαταράσσει μια σειρά από κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua η αξία των συνολικών λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, στα 30,1 δισεκ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 3,84 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας πτώση κατά 24,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέδωσε τη μείωση του Οκτωβρίου στον αντίκτυπο των βίαιων επεισοδίων.

Οι πωλήσεις κοσμημάτων, ρολογιών και δώρων αξίας έχουν υποστεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πλήγμα, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 42,9% σε ετήσια βάση τον μήνα Οκτώβριο. Εξάλλου, οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων σημείωσαν βουτιά 37% ενώ των φαρμάκων και των καλλυντικών καταγράφουν μείωση 33,5%.

Στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, η αξία των συνολικών λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.