Χονγκ Κονγκ: Η πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων απειλεί τη φήμη του

Χονγκ Κονγκ: Η πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων απειλεί τη φήμη του

Μία περιφερειακή χρηματοοικονομική ένωση προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει το Χονγκ Κονγκ κατά της COVID-19, αλλά και οι αυστηρές απαιτήσεις καραντίνας για τους διεθνείς ταξιδιώτες, απειλούν να υποβαθμίσουν τη φήμη της πόλης, ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Η Ένωση της Βιομηχανίας Χρεογράφων και Οικονομικών Αγορών για την Ασία (ASIFMA) ανακοίνωσε ότι έρευνα μεταξύ των μελών της, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως, αλλά και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, έδειξε ότι σε ποσοστό 48%, οι εταιρείες αυτές, εξετάζουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του προσωπικού τους ή λειτουργιών τους, μακριά από το Χονγκ Κονγκ.

Τα σενάρια αυτά, εξετάζονται εξαιτίας προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η λειτουργία των παραπάνω εταιριών, όπως, η αστάθεια σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο των ταξιδιών των στελεχών τους, αλλά και οι περιορισμοί καραντίνας, που θα πρέπει να καταργηθούν.

Αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί

 

Το Χονγκ Κονγκ εφαρμόζει κάποιους από τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς παγκοσμίως, ενώ είναι πρακτικά ελεύθερο από την COVID-19.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον περιφερειακό οικονομικό ανταγωνιστή του, τη Σιγκαπούρη, η οποία σταδιακά ανοίγει και πάλι τα σύνορά της, το Χονγκ Κονγκ που τελεί υπό κινεζική διοίκηση, δεν έχει καταρτίσει δημόσιο σχέδιο, για το άνοιγμά του στους διεθνείς ταξιδιώτες.

Οι τοπικοί ηγέτες δηλώνουν ότι επικεντρώνουν την προσοχή τους στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Χονγκ Κονγκ προς την ηπειρωτική Κίνα, η οποία, έχει επίσης, αυστηρούς περιορισμούς εισόδου.

Κατά την παρούσα περίοδο, οι ταξιδιώτες από το Χονγκ Κονγκ προς την ηπειρωτική Κίνα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Η φήμη του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου μαζί με τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητά του, είναι αυξανόμενα αντιμέτωπες με τον κίνδυνο υποβάθμισης τους, ως προνομιακού χώρου επιχειρηματικής δραστηριότητας» έγραψε ο Μαρκ Ούστεν εκτελεστικός διευθυντής της ASIFMA σε ανοιχτή επιστολή του, προς τον υπουργό Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ Πολ Τσαν.

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

 

Η ίδια επιστολή, προτείνει σειρά από συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης «ενός οδικού χάρτη, ώστε η στρατηγική ‘μηδενικής ανοχής’ των κρουσμάτων της COVID-19 να μην αποτελεί τον άμεσο και ουσιαστικό στόχο του ανοίγματος των συνόρων με την Κίνα» όπως επίσης, και να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Το Χονγκ Κονγκ έχει αναφέρει λίγα περισσότερα από 12.300 περιστατικά μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας, με τα περισσότερα από αυτά, να είναι εισαγόμενα και 213 θανάτους.

Ο περιφερειακός χρηματοοικονομικός αντίπαλος του, η Σιγκαπούρη, επεκτείνει τα ταξίδια που είναι ελεύθερα καραντίνας σε περίπου δώδεκα χώρες, με τις αρχές να προβληματίζονται για το πως μπορούν να το κάνουν αυτό, αποτρέποντας παράλληλα, μία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, αλλά και όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.