Χονγκ Κονγκ: Επεισόδια και χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Επεισόδια και χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών

Xρήση δακρυγόνων κατά χιλιάδων διαδηλωτών έκανε η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ, πολλοί εκ των οποίων έφεραν μάσκες και κέρατα ταράνδου, μετά από γενικευμένες συμπλοκές μέσα σε εμπορικά κέντρα και σε μια τουριστική συνοικία, μετά την κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την παραμονή των Χριστουγέννων.

Μέσα σε εμπορικά κέντρα οι διαδηλωτές εκτόξευσαν ομπρέλες καθώς και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν χτυπώντας ορισμένους διαδηλωτές με κλομπ, ενώ ένας ένστολος προέταξε το όπλο του στο πλήθος, χωρίς όμως να πυροβολήσει, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει κεντρικούς δρόμους έξω από εμπορικά κέντρα και έξω από πολυτελή ξενοδοχεία, ανάμεσα στα οποία και το Peninsula, στην Τσιμ Σα Τσούι, στην τουριστική συνοικία Καουλούν.

Έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας με εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης να στέκονται παραταγμένοι στους δρόμους καθώς χιλιάδες καταναλωτές των Χριστουγέννων και τουρίστες, ορισμένοι φορώντας αγιοβασιλίτικα καπέλα, παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα.

Πολλές οικογένειες με παιδιά είχαν συγκεντρωθεί στην ίδια περιοχή για να δουν τους χριστουγεννιάτικους φωτισμούς στον πεζόδρομο, στην απέναντι πλευρά του λιμανιού.

Οι διαδηλώσεις, που διανύουν τον έβδομο μήνα, έχουν χάσει κάτι από την κλίμακα και την ένταση των προηγούμενων βίαιων αντιπαραθέσεων. Οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, μια ένδειξη ισχυρής υποστήριξης στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Δεκάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας μάσκες φώναξαν συνθήματα όπως «Η αναζωογόνηση του Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση της εποχής μας» και «Ανεξαρτησία στο Χονγκ Κονγκ» καθώς περιφέρονταν στα εμπορικά κέντρα.

«Πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν άρα είναι μια καλή ευκαιρία για να διαδώσουμε το μήνυμα και να πούμε στους ανθρώπους για ποιο λόγο αγωνιζόμαστε», είπε ο Κεν, ένας 18χρονος φοιτητής. «Αγωνιζόμαστε για ελευθερία, αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας».

Σε ένα εμπορικό κέντρο στην πολυσύχναστη συνοικία Μονγκ Κοκ, επίσης στη χερσόνησο Καουλούν, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει κάποιους διαδηλωτές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Cable.

Περί τους 100 διαδηλωτές εισέβαλαν σε ένα κατάστημα Starbucks που βρίσκεται σε ένα άλλο εμπορικό κέντρο, το Mira Place, σπάζοντας τους γυάλινους πάγκους με τα γλυκά και γράφοντας γκράφιτι στους τοίχους.

Η αλυσίδα καφέ αποτελεί συχνά στόχο διαδηλωτών αφότου η κόρη του ιδρυτή των Maxim''s Caterers, στην οποία ανήκει το τοπικό κατάστημα, καταδίκασε τις διαδηλώσεις σε ένα συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Σε προηγούμενες διαδηλώσεις διαδηλωτές είχαν καταστρέψει καταστήματα Starbucks στην πόλη, γράφοντας αντικινεζικά γκράφιτι στις βιτρίνες τους.

Το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει οργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες πορείες με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ακόμα ενός συλλαλητηρίου την Πρωτοχρονιά.

Μετά την σταθερή κλιμάκωση των διαδηλώσεων από τον Ιούνιο η αστυνομία της αυτόνομης περιοχής του Χονγκ Κόνγκ έχει συλλάβει περισσότερους από 6.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού στη διάρκεια μιας παρατεταμένης, βίαιης πολιορκίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ στα μέσα Νοεμβρίου.

Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι οργισμένοι με αυτό που θεωρούν ως ανάμιξη του Πεκίνου στις ελευθερίες που έχει υποσχεθεί στην πρώην βρετανική αποικία όταν επανήλθε υπό την κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Από πλευράς του το Πεκίνο αρνείται ότι παρεμβαίνει και λέει ότι παραμένει δεσμευμένη στη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα» η οποία τέθηκε σε ισχύ έκτοτε, κατηγορώντας όμως συχνά κυρίως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για υποδαύλιση της αναταραχής και ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας. 

Σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook, η κυβερνήτης Κάρι Λαμ ευχήθηκε στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ «ειρηνικά και ασφαλή Χριστούγεννα».

Η Λαμ έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, που περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη συμπεριφορά της αστυνομίας και την εφαρμογή καθολικού δικαιώματος ψήφου.