Χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες από το Αφγανιστάν θα υποδεχθούν οι ΗΠΑ

Χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες από το Αφγανιστάν θα υποδεχθούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει κούρσα ενάντια στον χρόνο για την απομάκρυνση χιλιάδων Αφγανών μεταφραστών που είχαν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι θα δεχθούν επιπλέον χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα.

«Με δεδομένη την άνοδο της βίας από τους Ταλιμπάν, η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να προσφέρει σε κάποιους Αφγανούς, περιλαμβανομένων όσων εργάστηκαν για τις ΗΠΑ, την ευκαιρία να επωφεληθούν από προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δυνατότητα μόνιμης μετεγκατάστασης

 

Με την απόφαση αυτή «επεκτείνεται η δυνατότητα μόνιμης μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ για πολλές χιλιάδες Αφγανούς και μέλη της άμεσης οικογένειάς τους που ενδέχεται να κινδυνεύουν αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν ειδικές βίζες μετανάστευσης», διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο η προέλαση των Ταλιμπάν εγείρει φόβους ότι θα καταλάβουν την εξουσία με τη βία μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ότι θα εκδικηθούν τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τον ξένο στρατό.

Ειδικές άδειες μετανάστευσης

 

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη αρχίσει να δίνει ειδικές άδειες μετανάστευσης σε πολλούς Αφγανούς, ενώ μια πρώτη ομάδα 200 ατόμων έφτασε την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Συνολικά μέχρι στιγμής 2.500 Αφγανοί έχουν λάβει την ειδική βίζα και θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Άλλοι, των οποίων το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας, θα μεταφερθούν προσωρινά σε αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό.

Περίπου 20.000 Αφγανοί που εργάστηκαν για τον αμερικανικό στρατό έχουν ζητήσει να καταφύγουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, με τον αριθμό τους να ενδέχεται να φτάσει και τις 100.000, βάσει εκτιμήσεων, αν συμπεριληφθούν και τα μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο δεν πληρούν όλοι τις προϋποθέσεις για να λάβουν ειδική άδεια.