Χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής στον Τζ. Φλόιντ - Σήμερα η κηδεία

Χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής στον Τζ. Φλόιντ - Σήμερα η κηδεία

Χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ,στο Χιούστον του Τέξας, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες. Η ταφή του Φλόιντ θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, οι αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του, με κάποιους να φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ακινητοποιημένος στον δρόμο κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Την ώρα που περισσότεροι από έξι χιλιάδες άνθρωποι τιμούσαν τον Φλόιντ στο Χιούστον, ο 44χρονος Σόβιν, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, εμφανιζόταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστή στη Μινεάπολη.

Η δικαστής αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους. Η εγγύηση για κάθε έναν από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο δολάρια με 750.000.

Αντιδράσεις για την αναστολή χρηματοδότησης της αστυνομίας

Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν νομοσχέδιο που θα καθιστά την αστυνομική βία ομοσπονδιακό αδίκημα και θα επιτρέπει στα θύματά της αλλά και στις οικογένειές τους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των αστυνομικών, τερματίζοντας ένα νομικό δόγμα που στην ουσία παρέχει ασυλία στην αστυνομία.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος και απαιτεί τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, ορίζει νέους κανόνες για τη χρήση θανατηφόρας βίας και διευκολύνει την ανεξάρτητη έρευνα αστυνομικών τμημάτων όπου παρατηρούνται πολλά περιστατικά παραβιάσεων.

Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών δεν ζητεί την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων ή την αναστολή της χρηματοδότησής τους, αιτήματα κάποιων ακτιβιστών. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, λέγοντας ότι το 99% των αστυνομικών είναι “καταπληκτικοί, καταπληκτικοί άνθρωποι”.

“Δεν θα ανασταλεί η χρηματοδότηση, δεν θα διαλυθεί η αστυνομία μας”, τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή αξιωματούχων από την ομοσπονδιακή, την πολιτειακή και την τοπική αστυνομία.

Ο Μπάιντεν είναι αντίθετος στην αναστολή της χρηματοδότης της αστυνομίας, όμως στηρίζει “την άμεση ανάγκη” για μεταρρυθμίσεις στο σώμα, επεσήμανε εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πηγή: AP Photo