Χάρκοβο: Τα ουκρανικά στρατεύματα έφθασαν στα σύνορα με τη Ρωσία

Χάρκοβο: Τα ουκρανικά στρατεύματα έφθασαν στα σύνορα με τη Ρωσία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Χάρκοβο έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας. Το βίντεο που κυκλοφόρησε από στρατιωτική μονάδα δείχνει μια μικρή ομάδα να μεταφέρει ένα μπλε και κίτρινο πάσσαλο στη γραμμή των συνόρων.

Σύμφωνα με το CNN Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι γύρω από το Χάρκοβο «ο εχθρός επικεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του στη διατήρηση των θέσεων του και στην αποτροπή της προέλασης των στρατευμάτων μας» προς την κατεύθυνση των συνόρων.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν προς τα σύνορα σε πολλά σημεία βόρεια και ανατολικά του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας πριν από την έναρξη της εισβολής, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα σχόλια του κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία και σε ποιο σημείο. «Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο για τη ζωή τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους Ρώσους εισβολείς», είπε ο ίδιος.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα σημαίνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας μετά την πληροφορία που έχει προέλθει από δυτικές στρατιωτικές υπηρεσίες ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην περιφέρεια του Ντονμπάς είναι στάσιμη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: «Μαζί στη νίκη!».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απελευθερώνουν χωριά στα περίχωρα της πόλης. Η πρόοδος συνιστά στρατηγική απειλή για τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς την Ουκρανία και τις δυνάμεις της νοτιότερα στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Επίσης, το Χάρκοβο, ανέκτησε και τη ροή φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει το Reuters ο διαχειριστής του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι επανέλαβε τη λειτουργία του σε δύο σταθμούς διανομής στην περιοχή του Χαρκόβου και επανεκκίνησε την παροχή φυσικού αερίου σε περισσότερους από 3.000 καταναλωτές.

«Και οι δύο σταθμοί έκλεισαν λόγω ζημιάς στον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή του Χάρκοβο ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών», ανέφερε ο χειριστής σε δήλωση, προσθέτοντας ότι οι ζημιές έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Περίπου 54 πρατήρια διανομής φυσικού αερίου σε επτά περιοχές της Ουκρανίας παραμένουν κλειστά, πρόσθεσε ο φορέας εκμετάλλευσης.

H Ουκρανία αντεπιτίθεται στο ανατολικό μέτωπο

Η Ρωσία επιτέθηκε σε θέσεις στην ανατολική Ουκρανία καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και να αποκρούσει μια αντεπίθεση γύρω από την πόλη Ίζιουμ την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν μείνει πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα, μεταδίδει το Reuters

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς έχει σταματήσει και η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, ένα αποτέλεσμα που λίγοι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν τολμήσει να προβλέψουν στην αρχή της σύγκρουσης. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά επιτυχιών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, ανατρέποντας μια προέλαση προς την πρωτεύουσα, το Κίεβο και εκδιώκοντας τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο στα ανατολικά.

Από τα μέσα Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός τους στην προσπάθεια να καταλάβουν δύο ανατολικές επαρχίες στο Ντονμπάς. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς λίγες μέρες πριν ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχασε περίπου το ένα τρίτο της χερσαίας δύναμης μάχης που είχε αναπτυχθεί τον Φεβρουάριο και η επίθεσή της στο Ντονμπάς έχει μείνει «σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Εκτός από την απώλεια μεγάλου αριθμού ανδρών και μεγάλου στρατιωτικού εξοπλισμού, η Ρωσία έχει πληγεί από οικονομικές κυρώσεις, ενώ τα δυτικά κράτη έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει αναπτύξει πολλά από τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη M-777 στην πρώτη γραμμή και η Ουάσιγκτον έχει παραδώσει όλα εκτός από ένα από τα 90 πυροβόλα που επρόκειτο να στείλουν, δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Μάχες γύρω από το Ίζιουμ

Οι πιο έντονες μάχες διεξάγονται γύρω από την πόλη Ίζιουμ που ελέγχεται από τη Ρωσία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλήττουν ουκρανικές θέσεις με πυραύλους, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Η Task Force των Κοινών Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα στρατεύματά της απέκρουσαν 17 επιθέσεις την Κυριακή και κατέστρεψαν 11 κομμάτια ρωσικού εξοπλισμού. Η διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ελικόπτερα, δύο πυραύλους κρουζ και επτά drones.Η Ρωσία συνέχισε να στοχεύει περιοχές αμάχων κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, εξαπολύοντας επιθέσεις σε 23 χωριά και πόλεις, πρόσθεσε η ειδική ομάδα. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Εάν η Ουκρανία μπορέσει να διατηρήσει την πίεση στο Ίζιουμ και τις ρωσικές γραμμές εφοδιασμού, θα είναι πιο δύσκολο για τη Μόσχα να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα στο Ντομπάς. Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε επίσης οπισθοδρομήσεις, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να προελαύνουν» σε αρκετές περιοχές στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στη δυτική Ουκρανία κοντά στην Πολωνία, πύραυλοι κατέστρεψαν στρατιωτική υποδομή τη νύχτα του Σαββάτου και εκτοξεύτηκαν στην περιοχή του Λβιβ από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Άλλοι 10 άμαχοι τραυματίστηκαν στη νότια περιοχή του Μικολάιβ, δήλωσε το περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες

Επίσης, την Κυριακή συνεχίστηκε αδιάκοπα ο ρωσικός βομβαρδισμός του χαλυβουργείου στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές αντέχουν εβδομάδες μετά την πτώση της πόλης στα χέρια των Ρώσων, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «πολύ δύσκολες και λεπτές διαπραγματεύσεις» συνεχίζονται για να σωθούν οι Ουκρανοί στη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ.

Την Κυριακή, επίσης, σε ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αναφέρει πως παρέδωσε στην ουκρανική κυβέρνηση τα νέα αμερικανικά χόβιτσερ M-777.  «Μ-777 Howitzers εν δράσει. Τμήμα του τελευταίου πακέτου ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα 90 χόβιτσερ που εστάλησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα, εκτός από ένα, στην Ουκρανία και πολλά είναι τώρα ανεπτυγμένα στις γραμμές του μετώπου», αναφέρεται στο λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter.