Χαραμάδα ελπίδας από Ισπανία - Σχέδια επιστροφής στην κανονικότητα σε Γερμανία και Αυστρία

Χαραμάδα ελπίδας από Ισπανία - Σχέδια επιστροφής στην κανονικότητα σε Γερμανία και Αυστρία

Την ώρα που για τέταρτη συνεχή ημέρα μειώθηκε σήμερα ο αριθμός θανάτων στην Ισπανία, η Γερμανία και η Αυστρία ετοιμάζουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, στα 50.209 ανέρχονται τα θύματα στην Ευρώπη με το 85% εξ αυτών στην Ιταλία, την Ισπανία την Γαλλία και την Βρετανία. Στην δύο πρώτες χώρες έχουν καταγραφεί 15.877 και 13.055 νεκροί αντίστοιχα, ενώ στην Γαλλία είναι 8.078 και στη Βρετανία 4.934. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 675.580.

Στην Ισπανία η μείωση των θανάτων για τέταρτη συνεχή μερα δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως η πανδημία του κορονοϊού ίσως έφθασε στο αποκορύφωμά της. Σήμερα, 637 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων από τις 24 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα Γερμανία και Αυστρία φαίνεται πως σχεδιάζουν την σταδιακή επάνοδο στους ρυθμούς κανονικότητας.

Στη Γερμανία καταρτίζεται μια λίστα μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, οι περιορισμοί των συναθροίσεων και η ταχεία ιχνηλάτηση των αλυσίδων μετάδοσης του κορονοϊου. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τη λήξη του lockdown στις 19 Απριλίου.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters. Στόχος είναι με τα μέτρα αυτά να διατηρηθεί ο αριθμός των ατόμων που μολύνει ένας φορέας του ιού κάτω του ενός, ενόσω η δημόσια ζωή θα αποκαθίσταται σταδιακά.

Για να είναι εφικτός ο στόχος αυτός, θα πρέπει να εντοπίζεται τουλάχιστον το 80% των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή ένας φορέας του Covid-19 εντός 24 ωρών μετά τη διάγνωσή του.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα σχολεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν σε περιφερειακό επίπεδο και οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος της Σεμπάστιαν Κούρτς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η προοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων στην χώρα του από τις 14 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθυσμός θα συνεχίσει να τηρεί τους περιοριστικούς κανόνες.

Αρχικά σχεδιάζεται η επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, εμβαδού κάτω των 400 τ.μ. από τις 14 Απριλίου, για να ακολουθήσουν τα μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα από την 1η Μαΐου. Ξενοδοχεία και εστιατόρια σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσουν το νωρίτερο στα μέσα του Μαΐου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας.

Χθες, το Αυστριακό Ιατρικό Επιμελητήριο, μέσω του προέδρου του Τόμας Σέκερες τάχθηκε υπέρ της χρήσης μασκών δημοσίως σημειώνοντας ότι εξαιτίας απουσίας συμπτωμάτων πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να είναι θετικοί στον Covid-19 και να μολύνουν άλλα πρόσωπα.