Χαμάς: «Επιθετικές» οι δηλώσεις Τραμπ, «ανοησία» η πρόταση για Ιερουσαλήμ

Χαμάς: «Επιθετικές» οι δηλώσεις Τραμπ, «ανοησία» η πρόταση για Ιερουσαλήμ

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι «επιθετικές» και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι «ανοησίες», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι και σημείωσε ότι  «η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους». 

«Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», πρόσθεσε

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέφερε δηλώσεις του Χαλίλ αλ-Χάγια, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του παλαιστινιακού κινήματος ο οποίος σημείωσε ότι «σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο. Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης».

Επίσης, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε απόψε από τη Ραμάλα ότι «κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του»

«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, 'Αραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο Αμπάς.  «Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.

Οι δηλώσεις έγιναν στο τέλος συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμιστικής Χαμάς, στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσινγκτον.