Χαιρετίζει το Μεξικό την απόφαση του Μπάιντεν να τερματίσει την κατασκευή τείχους στα σύνορα

Χαιρετίζει το Μεξικό την απόφαση του Μπάιντεν να τερματίσει την κατασκευή τείχους στα σύνορα

Η κυβέρνηση του Μεξικού χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναστολή της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, μια απόφαση που έλαβε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους», έγραψε στο Twitter o Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Αυτό το «αντιμεταναστευτικό» τείχος ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου ο Εμπράρδ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής από τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο «για έναν δρόμο προς τη διπλή υπηκοότητα».

«Όπως έγραψε ο πρόεδρος (του Μεξικού Άντρες) Λόπες Ομπραδόρ πριν μερικά χρόνια στον πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: οι γέφυρες ανοίγουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κατανόησης», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα με το οποίο τερματίστηκε η κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Επίσης θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση των περίπου 700.000 «Ονειροπόλων», των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και οι οποίοι ζουν έκτοτε εκεί.

Το πρόγραμμα που προστατεύει τους «Ονειροπόλους» από την απέλαση, το DACA, είχε δημιουργηθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ το κατήργησε το 2017.

Ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι συμμερίζεται τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Μπάιντεν για την αρχή της θητείας του, κυρίως τη μετανάστευση, ένα ευαίσθητο ζήτημα στο Μεξικό, και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Συμφωνώ με τις τρεις βασικές προσεγγίσεις του (…) Είναι πολύ σημαντικές: (η μάχη κατά) της πανδημίας (covid-19), η αναζωογόνηση της οικονομίας και η μετανάστευση», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στον οποίο ευχήθηκε μια «αποδοτική θητεία».

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Τραμπ, ήταν μεταξύ των τελευταίων ηγετών που είχαν συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Για το Μεξικό –από όπου κατάγονται 38 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ– το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ατζέντας του Μπάιντεν, συνέχισε ο Μεξικανός πρόεδρος.