Χ. Ακάρ: «Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη δε θα επηρεάσει τη συμφωνία»

Χ. Ακάρ: «Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη δε θα επηρεάσει τη συμφωνία»

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας από την πλευρά της Ελλάδας» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ είναι «ισχυρότερο και πιο ουσιαστικό» με την Τουρκία στους κόλπους του.

Πιο αναλυτικά, ο Χουλουσί Ακάρ, λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του στις οποίες ζήτησε «δίκαιη κατανομή του πλούτου του Αιγαίου», ισχυρίστηκε πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύμφωνη και εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα ελληνικά αντίμετρα σε βάρος του Λίβυου επιτετραμμένου, χαρακτήρισε «ένδειξη αδυναμίας» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, εκτιμώντας παράλληλα πως η κίνηση της ελληνικής πλευράς δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Εκτιμούμε πως είναι μια κίνηση αδυναμίας. Δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Προτείνουμε την προσέγγιση των γεγονότων με ψυχραιμία και λογική, σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο. Αυτή η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν εναντιώνεται στους γείτονές μας, αλλά δημιουργήθηκε για την επιτήρηση των δικαιωμάτων και των ενδιαφερόντων δυο κυρίαρχων κρατών, της Τουρκίας και της Λιβύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Ακάρ.

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως ονομάζει η Τουρκία την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μια περιοχή μήκους σχεδόν 145 χλμ. και βάθους 30 χλμ. τελεί υπό τουρκικό έλεγχο.

Ο ίδιος σημείωσε πως ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) πολεμά μαζί με την Τουρκία για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» και την εκκαθάριση της περιοχής από «τρομοκράτες» στη βόρεια Συρία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος S-400, ο Ακάρ είπε πως η διαδικασία της εγκατάστασης του συστήματος S-400 και της εκπαίδευσης του προσωπικού είναι σε εξέλιξη και πως οι δραστηριότητες σχετικά με τους πυραύλους S-400 θα διεξαχθούν όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνοντας πως η Τουρκία είναι εταίρος, όχι μόνο αγοραστής του κοινού με τις ΗΠΑ προγράμματος μαχητικών αεριωθούμενων F-35, ο Ακάρ τόνισε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως εταίρου.

«Να μοιραστεί δίκαια ο πλούτος στο Αιγαίο»

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, ο κ. Ακάρ ζήτησε τη δίκαιη μοιρασιά του όποιου πλούτου υπάρχει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Πρόσθεσε, δε, ότι καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα έχει τύχη για να ισχύσει.

«Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να μοιραστούν δίκαια.

Ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου» προσθέτοντας ότι χωρίς την Τουρκία καμία άλλη απόφαση δεν έχει τύχη και όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν.

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

AP Photo/Burhan Ozbilici