Χ. Ακάρ: Διάλογος με την Ελλάδα για όλα τα θέματα

Χ. Ακάρ: Διάλογος με την Ελλάδα για όλα τα θέματα

Την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ με την Ελλάδα όλα τα θέματα που αφορούν Αιγαίο, Κύπρο και Αν. Μεσόγειο, αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Όπως αναφέρει το cnnturk, o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε συνομιλία του με τους Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο θέμα της επίσκεψης τουρκικής επιτροπής από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. Αν χρειαστεί θα παραταθούν. Θα μπουν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι να θέσουν τις δικές τους θέσεις. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και φιλίας. Δεν απειλούμε κανέναν . Απλά προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα δίκαια αυτού του υπερήφανου λαού», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι βλέπει βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίοο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι αν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο ο ρόλος της Άγκυρας στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο μιλώντας χθες Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ