CEO Delta Airlines: Καμία αεροπορική δεν θα πτωχεύσει εξαιτίας του Τραμπ

CEO Delta Airlines: Καμία αεροπορική δεν θα πτωχεύσει εξαιτίας του Τραμπ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Airlines Εντ Μπαστιάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έγκαιρη παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κογκρέσου συνέβαλε ώστε καμία αεροπορική εταιρεία αν μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

«Ναι διεθνώς βλέπουμε ότι αεροπορικές είναι στα όρια της πτώχευσης λόγω του κορονοϊού. Αυτό δεν θα συμβεί στις ΗΠΑ όμως. Δίνω πρώτα από όλα τα εύσημα μου στον πρόεδρο, στη κυβέρνηση του και στους ηγέτες στην Κάπιτολ Χιλ. Πέρασαν γρήγορα το πακέτο στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να λάβουμε 25 δισ. δολάρια σαν κλάδος και να μην γίνουν απολύσεις» δήλωσε ο Μπαστιάν. 

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Boeing, Ντέιβιντ Κάλχουν ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μια μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία να χρεοκοπήσει στο άμεσο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Boeing αρνήθηκε να ονοματίσει την εταιρεία η οποία θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

Το πρόγραμμα στήριξης που ενέκρινε το Κογκρέσο και υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει κονδύλια ύψους 25 δισ. δολ. προς τους αερομεταφορείς, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν το προσωπικό τους, ενώ υπολειτουργούν. 

Βάσει των όρων, ο κάθε αερομεταφορέας θα κληθεί από την πλευρά του να αποπληρώσει το 30% των κρατικών κεφαλαίων.

Συν τοις άλλοις, ως αντάλλαγμα το κράτος θα έχει μελλοντικό δικαίωμα κτήσης νέων μετοχών (warrants) που αντιστοιχούν στο μέρος της ενίσχυσης που αναλογεί στην άμεση επιχορήγηση του κόστους μισθοδοσίας μέσω grant και όχι σε αυτό που δίδεται μέσω δανείου. Δηλαδή έως 10% της επιχορήγησης μισθοδοσίας. Έτσι, το αμερικανικό δημόσιο θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, έως και το 3% στην American Airlines, το 2,3% στη United Airlines και το 1% στην Delta Airlines.

Εκτιμάται επίσης ότι η American Airlines και η United Airlines θα λάβουν εκάστη σχεδόν 6 δισ. δολάρια, η Delta σχεδόν 5,6 δισ. δολάρια και σχεδόν 4 δισ. δολάρια η Southwest Airlines.