CDU: Καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με το AfD στη Σαξονία

CDU: Καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με το AfD στη Σαξονία

Απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Σαξονίας ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ, με ανάρτησή του αργά το βράδυ χθες Κυριακή στο Twitter.

«Δεν υπάρχει συνασπισμός με την AfD στην Σαξονία», έγραψε ο κ. Τσίμιακ, λίγο μετά την δήλωση του συμπροέδρου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προειδοποιούσε το CDU να μην συνεργαστεί με την ακροδεξιά.

Αναφερόμενος στα χθεσινά αποτελέσματα για το CDU τόσο στην Σαξονία, όσο και στο Βρανδεμβούργο, ο κ. Τσίμιακ έκανε λόγο για «κίνητρο» για το έργο του «μεγάλου συνασπισμού» σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Τα ανάμικτα συναισθήματα χαράς και απογοήτευσης αποτελούν πρόκληση και κίνητρο για το έργο που έχουμε μπροστά μας στην Γερμανία, με απόλυτη αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CDU και έκρινε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το κλίμα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις «με οικονομική σύνεση, χωρίς να διακυβευθεί η θέση της Γερμανίας ως βιομηχανικής δύναμης». Ο κ. Τσίμιακ εξήρε ειδικά τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του στις σημερινές εκλογές «προσωπική επιτυχία» του.

Το CDU κέρδισε και στην περιφέρεια του ίδιου του κ. Κρέτσμερ, (Γκέρλιτς 2), κάτι το οποίο το περιοδικό Der Spiegel περιέγραψε ως «διόλου αυτονόητο». Στις περιφέρειες Γκέρλιτς 1 και 3, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η AfD.

Προεκλογικά ο κ. Κρέτσμερ είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς τους Πράσινους, των οποίων η επικεφαλής υποψήφια στο κρατίδιο Κάτια Μάιερ είχε δηλώσει ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί να αποτελέσει το ποσοστό που λείπει για την πλειοψηφία προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά ο «μεγάλος συνασπισμός» (CDU-SPD).

Τα αποτελέσματα ωστόσο φαίνεται ότι δεν αφήνουν περιθώρια για εμμονή των κομμάτων στις αρχικές τους θέσεις. Επιπλέον, μετά την AfD, μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών αναδείχθηκαν επίσης οι Πράσινοι, οι οποίοι «βάζουν πόδι» πλέον στην ανατολική Γερμανία. Παραδοσιακά, στηρίζονταν κυρίως στους υποστηρικτές τους στο Βερολίνο.

Στην Σαξονία οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 8,6% (από 5,7% το 2014) και στο Βρανδεμβούργο 10,8% (+4,6).

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τουλάχιστον η AfD δεν έχει καταφέρει ως τώρα να αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε κανένα κρατίδιο. «Η πλειοψηφία πιστεύει στην ανοχή και στον σεβασμό. Αλλά πρέπει να δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό απέναντι στους δημιουργούς του φόβου και του μίσους. Ακόμη και ένας είναι πάρα πολύς στα κοινοβούλιά μας», υπογράμμισε ο κ. Μάας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ