7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

CDC-HΠΑ: Συνεργάζεται με Pfizer και Moderna για την τρίτη δόση εμβολίων

CDC-HΠΑ: Συνεργάζεται με Pfizer και Moderna για την τρίτη δόση εμβολίων
AP Photo/ Ron Harris, File

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται με τις εταιρίες Pfizer και Moderna για να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες πολιτών να λάβουν τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι.

Η επικεφαλής των CDC σημείωσε πως εν όψει της αυριανής σύσκεψης του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, υπάρχει συνεννόηση με τις εταιρείες για όσους πολίτες έχουν έντονα ή ήπια εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Ουαλένσκι υποστήριξε πως η εν λόγω ομάδα ανέρχεται στο 3% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

«Η τρίτη δόση θα αφορά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, για να βελτιώσουν τις άμυνες των οργανισμών τους και να είναι καλύτερα προστατευμένοι από τον κορονοϊό» δήλωσε η επικεφαλής των CDC.

Η απόφαση πάρθηκε τον Ιούλιο μετά από συνεδρίαση ομάδας συμβούλων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία αιτήθηκε επιπλέον δόσεις για ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. (το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει παθογόνα μικρόβια, παράσιτα και ιούς να είναι περιορισμένη ή εντελώς απούσα)

Οι γιατροί λένε ότι παρά τον εμβολιασμό τους όλο και περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό, διότι μπορεί να μην έχουν αποτελεσματική ανοσολογική αντίδραση στα εμβόλια.

Περίπου το 2,7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι ανοσοκατεσταλμένοι, μια ομάδα που περιλαμβάνει άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου, μεταμόσχευσης οργάνων ή νοσούν με HIV, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πηγή: Reuters