Capital Economics: Δεν θα αλλάξει δραματικά η οικονομική πολιτική της Γερμανίας

Capital Economics: Δεν θα αλλάξει δραματικά η οικονομική πολιτική της Γερμανίας

Με το CDU/CSU και το SPD να έχουν λάβει σχεδόν παρόμοια ποσοστά στις χθεσινές εκλογές, η τελική σύνθεση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα κριθεί  στις λεπτομέρειες και παραμένει αβέβαιη. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός υπό το SPD είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει μια ελαφρώς λιγότερο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, όμως η οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης θα είναι μικρή.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες ίσως και μήνες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι θα χρειαστεί συνεργασία τριών κομμάτων. Το SPD πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό 25,7%, με το CDU/CSU να ακολουθεί λίγο πίσω με 24,1%. Με τους Πράσινους να λαμβάνουν 14,8% και το FDP 11,5%, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Το μοναδικό άλλο κόμμα που έλαβε πάνω από το όριο του 5% είναι το AfD, το οποίο ωστόσο δεν θα λάβει μέρος στις συζητήσεις.

Στα διαδικαστικά, τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και ο νέος καγκελάριος θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Bundestag.

Όσον αφορά στα πιθανά σχήματα, το SPD ή το CDU/CSU αναμένεται να ηγηθούν ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική είναι ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι που ωστόσο προς το παρόν και τα δύο κόμματα αποκλείουν.

Η Capital Economics τονίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, δεν θα αλλάξει δραματικά τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής καθώς όλα τα κόμματα που αναμένεται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση έχουν παρόμοιες αντιλήψεις για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Οι Πράσινοι είναι λιγότερο συντηρητικοί σε δημοσιονομικά ζητήματα σε σύγκριση με την απερχόμενη κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, όμως το FDP είναι πιο συντηρητικό. Επίσης, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί πλειοψηφία κατά τα 2/3 για να αλλάξει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» που περιορίζει τον καθαρό δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι Πράσινοι και το FDP είναι ελαφρώς πιο θετικοί σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε σύγκριση με τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως το πιθανότερο είναι ότι όποια και αν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, η Γερμανία να ζητήσει την εκ νέου εφαρμογή συντηρητικών δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ από το 2023.