Brexit: Υπό παραίτηση ακόμα 5 υπουργοί σε περίπτωση «no deal» με την ΕΕ

Brexit: Υπό παραίτηση ακόμα 5 υπουργοί σε περίπτωση «no deal» με την ΕΕ

Νέα κρίση αναμένεται να ξεσπάσει στην κυβέρνηση των Συντηρητικών του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς σημερινό δημοσίευμα των Times αναφέρει πως ακόμα πέντε υπουργοί της κυβέρνησής του προτίθενται να παραιτηθούν σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε άτακτο Brexit, ήτοι αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Η νέα κρίση που σοβεί στους κόλπους της κυβέρνησης Τζόνσον αναμένεται πως θα προκαλέσει και σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών (Τόρις), οι οποίοι ήδη μετρούν αποχωρήσεις προς το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Μάλιστα η εφημερίδα The Times κάνει λόγο για ταυτόχρονη παραίτηση της ομάδας των πέντε «ανταρτών» υπουργών. Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα υπό παραίτηση τελούν η υπουργός Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν, ο αρμόδιος υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ.

Στον αντίποδα, ενδεικτική της βαθιάς διαίρεσης που επικρατεί στους κυβερνητικούς κόλπους αναφορικά με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού Τζόνσον είναι η δήλωση ενός άλλου υπουργού, ο οποίος επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση ορίζει τη στρατηγική, όχι αξιωματούχοι που δεν έχουν εκλεγεί. Εάν αυτό που βλέπουμε αποτελεί προσπάθεια να συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτύχει», στρέφοντας ουσιαστικά τα "πυρά" του κατά του Ντόμινικ Κάμινγκς, κορυφαίου συμβούλου της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Εξάλλου ένα μέλος της κυβέρνησης των Συντηρητικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στην εφημερίδα πως  υφίσταται «ένας πολύ μεγάλος αριθμός» βουλευτών των Τόρις οι οποίοι σκοπεύουν να παραιτηθούν εφόσον η χώρα τελικά οδεύσει προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit).