Brexit: Συνεχίζεται η μάχη στο Κοινοβούλιο με όλα τα σενάρια ανοικτά

Brexit: Συνεχίζεται η μάχη στο Κοινοβούλιο με όλα τα σενάρια ανοικτά

Στο 40% ανέρχονται πλέον οι πιθανότητες η Βρετανία να ακυρώσει τη διαδικασία του Brexit μετά από μια σειρά από ταπεινωτικές κοινοβουλευτικές ήττες για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, εκτιμά η JP Morgan.

Σημειώνεται ότι χθες την πρώτη ημέρα των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, πέρασε ψήφισμα μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης που καταδικάζει την κυβέρνηση για «περιφρόνηση του σώματος», μετά την άρνησή της να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη τη νομική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δημοσιεύσει την πλήρη γνωμοδότηση των νομικών συνεπειών το οποίο επιβεβαιώνει τις πρόσφατες διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με την Βόρειο Ιρλανδία, γνωστό ως backstop μπορεί να τραβήξει επί μακρόν. 

Εξάλλου, το κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροποποίηση που πρότεινε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόμινικ Γκρηβ σύμφωνα με την οποία το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο στις εξελίξεις, αν τελικά δεν περάσει η συμφωνία για το Brexit στις 11 Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου, ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της J.P. Morgan σε σημείωμα προς τους πελάτες ανέφερε «Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει τώρα την επιλογή να ανακαλέσει μονομερώς και να πάρει κάποιο χρόνο επιλέγοντας να αποφασίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια». Ο ίδιος δίνει πιθανότητα 10% για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, από το 20% προηγουμένως και πιθανότητα 50% για ένα συντεταγμένο Brexit, από το 60%.

80 Βουλευτές καταψηφίζουν 

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και προέβλεψε ότι το κοινοβούλιο θα την απορρίψει με τουλάχιστον 80 ψήφους, έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.

«Το Brexit θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για την χώρα μας για να ανοίξει τα φτερά της, όχι για να της κοπούν», είπε ο Χάρπερ, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.

«Οι προτάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι αποδεκτές γιατί απειλούν την ακεραιότητα της χώρας μας, μας κρατούν παγιδευμένους επ΄αόριστον σε μια τελωνειακή ένωση και μας αφήνουν σε μια αδύναμη διαπραγματευτική θέση για την μελλοντική μας σχέση», είπε στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Χάρπερ, η Μέι θα χάσει την ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου «με τουλάχιστον 80» (ψήφους διαφορά) και την κάλεσε να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία για το διαζύγιο.

Σχέδιο της Ε.Ε για άτακτο Brexit

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χρειάζεται να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Προετοιμαζόμαστε για τη συμφωνία. Έχουμε καταλήξει στη συμφωνία με την κυβέρνηση. Διασφαλίζουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί – και παράλληλα έχουμε εκπονήσει κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Λαγκάρντ: Οι Βρετανοί έχουν μετανιώσει

Με φόντο τα παραπάνω, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί μετανιώνουν για το Brexit. «Συνειδητοποιούν πλέον ότι θα υπάρξουν επιπλέον απώλειες λόγω του Brexit και ότι αυτό δεν περιγράφηκε και δεν υπολογίστηκε από αυτούς που έκαναν την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ».

AP Photo