Brexit: Στη δικαιοσύνη ο M. Τζόνσον για τα σχόλια πριν από το δημοψήφισμα

Brexit: Στη δικαιοσύνη ο M. Τζόνσον για τα σχόλια πριν από το δημοψήφισμα

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα κληθεί να λογοδοτήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου για παραπλάνηση των πολιτών κατά το δημοψήφισμα του 2016. 

Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστή Μάργκοτ Κόλμαν, ο Τζόνσον πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και ειδικότερα για σχόλια που έκανε πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε μάλιστα o Tζονσον περιόδευε με ένα λεωφορείο το όποιο έγραφε «Δίνουμε 350 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα στην ΕΕ, ας χρηματοδοτήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αυτά». 

Ο Τζόνσον υπέδειξε εγκληματική συμπεριφορά όταν επανειλημμένα δήλωσε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έστελνε 350 εκατομμύρια στερλίνες εβδομαδιαίως στις Βρυξέλλες, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Μάρκους Μπολ, του 29χρονου επιχειρηματία που ζήτησε την ποινική δίωξη εις βάρος του Τζόνσον. Μάλιστα ο Μπολ συγκέντρωσε τα χρήματα για τα δικαστικά έξοδα (200.000 λίρες) με διαδικτυακή καμπάνια.

Βάσει της δικαστικής απόφασης, «οι ισχυρισμοί ήταν αναπόδεικτες κατηγορίες» και συνεπώς η υπόθεση θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο.  

Η υπόθεση όπως εκτιμούν ειδικοί αναμένεται να έχει συνέπειες για την υποψηφιότητα του Τζόνσον για την αρχηγία των Συντηρητικών μετά την πρόσφατη παραίτηση της Τερέζα Μέι. 

Φωτογραφία AP