Brexit: Οι Υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν για το πλαίσιο συνομιλιών

Brexit: Οι Υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν για το πλαίσιο συνομιλιών

Οι Υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

Το έγγραφο - που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη δίνει την διαπραγματευτική εξουσία στον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρει ότι «τα πρότυπα της ΕΕ πρέπει να χρησιμεύσουν ως "σημείο αναφοράς" σε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία».

Την ίδια ώρα η Ναταλί Λουάζο ευρωβουλευτής του κόμματος LREM του Εμμανούελ Μακρόν δήλωσε ότι το μπλοκ ήθελε σαφήνεια σχετικά με το τι ήθελε να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εμπορικές συνομιλίες. «Εάν η Βρετανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τα πρότυπα σε τομείς όπως η διατροφή, η γεωργία, τότε η ΕΕ θα προστατευτεί από οποιοδήποτε είδος αθέμιτου ανταγωνισμού» δήλωσε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today. Εξάλλου ο Μακρόν προ ημερών υποστήριξε ότι «δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου. Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Οι δύο πλευρές θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να διαπραγματευθούν μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Sunday Times» ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να «αποφύγει» τη συμφωνία με την Ε.Ε. ελαχιστοποιώντας ή ακόμη απομακρύνοντας την ανάγκη για συνοριακούς ελέγχους σε αγαθά, κάτι που δημιουργεί νευρικότητα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας προτού καν αρχίσουν οι επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική του σχέση μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου τη μετά-Brexit εποχή.

Ένα ακόμα σημείο σύγκρουσης των δυο πλευρών είναι η αλεία. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μία συμφωνία για την αλιεία δεν θα είναι αποσυνδεδεμένη από την εμπορική συμφωνία που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το Λονδίνο τόνισε από την πλευρά του ότι η «επανάκτηση του ελέγχου» των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλης σημασίας και ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμα «πάνω από όλα από τα βρετανικά πλοία». Όμως, οι αλιείς πολλών ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους βρετανικούς ψαρότοπους. Για τους γάλλους αλιείς, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν το 30% του κύκλου εργασιών τους.

Η «αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας από την 1η Ιανουαρίου» του νέου έτους είναι ο πρωταρχικός στόχος της Βρετανίας, τόνισε χθες η Νταόυνινγκ Στριτ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τους διαπραγματευτικούς στόχους της την Πέμπτη. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε μάλιστα ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αποσυρθεί από τις συνομιλίες. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν γενικά νευρικότητα στους Ευρωπαίους εταίρους. Πρώτος ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβνεϊ προειδοποίησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι εάν η Βρετανία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες.