Brexit: Ο Τζόνσον θέλει μικρή «τεχνική παράταση» ή πρόωρες εκλογές

Brexit: Ο Τζόνσον θέλει μικρή «τεχνική παράταση» ή πρόωρες εκλογές

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν θετικοί προς μια τρίμηνη παράταση του Brexit και ζητούν απαντήσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Βουλής και της κυβέρνησης, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται να επιδιώκει μια σύντομη «τεχνική καθυστέρηση» προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει τη στάση του στους θιασώτες του Brexit. Η τρίμηνη παράταση από την άλλη οδηγεί τον Πρωθυπουργό σε σκέψεις για γενικές εκλογές.  

Μετά τις χθεσινές ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου η κυβέρνηση είχε μία νίκη – επί του νομοσχεδίου – και μία ήττα – επί του χρονοδιαγράμματος του και εν αναμονή της απόφασης των Βρυξελλών για το διάστημα της παράτασης, το βασικό ερώτημα είναι τι επιθυμεί και τι προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάτι που άλλωστε τόνισε και ο Γάλλος διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Προς το παρόν τίποτα δε έχει ξεκαθαρίσει και όλοι τηρούν μια στάση αναμονής. Ακόμη και οι αγορές που δείχνουν να αναμένουν τις εξελίξεις. Το τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει θολό όπως άλλωστε και αυτό στην Ε.Ε. η οποία αναζητεί στο εσωτερικό της μια ομόφωνη απόφαση ως προς την παράταση που θα δοθεί. Η μικρή «τεχνική παράταση» του Μακρόν δείχνει να στηρίζεται, άτυπα προς το παρόν και από τη Γερμανία την ώρα που οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συζητούν επί της βάσης μιας τρίμηνης παράτασης όπως άλλωστε προβλέπει και η Βρετανική πρόταση που εστάλη το Σάββατο.

Τα Βρετανικά ΜΜΕ

Στις αναλύσεις τους τα βρετανικά μέσα αναφέρουν πως πρόθεση του Μπόρις Τζόνσον, εφόσον δοθεί τελικά τρίμηνη παράταση από την ΕΕ, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα. Από την ημέρα που θα τις προκηρύξει, πρέπει να μεσολαβήσουν πέντε εβδομάδες.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι , δεν μπορεί να τις προκηρύξει εκλογές χωρίς να έχει την στήριξη των 2/3 της Βουλής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βουλευτές και κυρίως οι Εργατικοί πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα της Συμφωνίας Αποχώρησης με την κυβέρνηση η οποία μετά τις χθεσινές ψηφοφορίες ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη νομοθετική πρωτοβουλία έως ότου η ΕΕ αποφασίσει για την αναβολή. 

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούσαν να συναινέσουν σε πρόωρες εκλογές μόνο αν ξεπεραστεί ο κίνδυνος του άτακτου Brexit. 

Στο πλαίσιο των συνεννοήσεων εντάσσεται και η συνάντηση που είχε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.   

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC «δεν υπήρξε καμία συμφωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες για τα επόμενα βήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε πως «ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε την προσφορά του Εργατικού κόμματος στον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα συζήτησης, ελέγχου και αλλαγών στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης και επανέλαβε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών όταν απομακρυνθεί η απειλή μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία».»

Από την πλευρά της Ντάουνιγκ Στριτ επιβεβαιώθηκε η συνάντηση των δυο ανδρών, ωστόσο, πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης δήλωσαν: «Ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πολιτική εκτός από περισσότερες καθυστερήσεις και να περάσει το 2020 με δημοψηφίσματα».

Οι πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του δήλωσε λίγο - πολύ ότι η αναβολή είναι αναπόφευκτη. Για την Ε.Ε. η αναβολή ή η παράταση ισοδυναμεί με «flextension», όπερ σημαίνει ότι μπορεί να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή – εν προκειμένω όταν η συμφωνία επικυρωθεί από τη βρετανική βουλή. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης και της βουλής για να δοθεί το «πράσινο φως». 

Εφόσον όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν στον χρόνο της παράτασης, η απόφασή τους μπορεί πλέον να κοινοποιηθεί γραπτώς στο Λονδίνο. Το ζήτημα είναι πως κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν τους Βρετανούς βουλευτές να χαλαρώσουν. Για τον λόγο αυτό προσανατολίζονται προς μία σύντομη «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία θα διαρκέσει «λίγες ημέρες», μέχρι να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως διεμήνυσε χθες η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν.

Λίγο μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε ανάρτησή της στο twitter, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι: «Η Κομισιόν έλαβε υπόψη της το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και αναμένει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μας ενημερώσει σχετικά με τα επόμενα της βήματά της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβουλεύεται με τους ηγέτες (της ΕΕ) το αίτημα του ΗΒ για παράταση (της διαδικασίας εξόδου) έως την 31η Ιανουαρίου 2020».

Υπενθυμίζεται ότι ο ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αποστείλει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δυο επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια ανυπόγραφη με την οποία ζητούσε αναβολή του Brexit και μια άλλη στην οποία δήλωνε ότι δεν επιθυμεί αναβολή, μετά τη ματαίωση της προσπάθειάς του να περάσει τη συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Brexit εξακολουθεί να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις.