Brexit: Νόμος του κράτους το κείμενο που προβλέπει παράταση της διαδικασίας

Brexit: Νόμος του κράτους το κείμενο που προβλέπει παράταση της διαδικασίας

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο που υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έλαβε βασιλική έγκριση και είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη Βουλή των Λόρδων ολοκληρώθηκε η τρίτη ανάγνωση (κατ'' άρθρον) του νομοσχεδίου που εκκρεμούσε από την Παρασκευή. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι βουλευτές το ενέκριναν.

Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος ή εσκεμμένα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα το τελευταίο διάστημα, με τη συμφωνία Μέι - Βρυξελλών να έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, προλειαίνοντας το έδαφος για ένα no-deal σενάριο.

Η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία στο Λονδίνο έως τις 12 Απριλίου, προκειμένου να αποχωρήσει από την ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αιτείται νέας παράτασης έως τις 30 Ιουνίου.

Νομοθέτημα που ορίζει την 23η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής ευρωεκλογών

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπέβαλε νομοθέτημα που ορίζει την 23η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ευρωεκλογές δεν είναι αναπόφευκτες εφόσον προκύψει συμφωνία για το Brexit νωρίτερα, αλλά η κυβέρνηση έλαβε αυτό το νομικό βήμα ως όφειλε με τη χώρα να είναι ακόμα μέλος της ΕΕ.