Brexit: Με κλείσιμο εργοστασίων απειλούν οι αυτοκινητοβιομήχανοι - Νο deal χθες στις Βρυξέλλες

Brexit: Με κλείσιμο εργοστασίων απειλούν οι αυτοκινητοβιομήχανοι - Νο deal χθες στις Βρυξέλλες

Βλέποντας ότι οι διαπραγματευτές  ΕΕ-Βρετανίας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να έρθουν σε συμφωνία για το Brexit, κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η BMW, η Τoyota και η Vauxhall απειλούν με κλείσιμο εργοστασίων. 

Συγκεκριμένα, στο Διεθνές Σόου της Γενεύης, εκπρόσωπος της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW η οποία κατασκευάζει το Mini Cooper στο εργοστάσιο της λίγο έξω από την Οξφόρδη δήλωσε «μπορεί να αναγκαστούμε να κλείσιμο το εργοστάσιο μας αν τα πράγματα δεν πάνε καλά». Στο εν λόγω εργοστάσιο η εταιρεία απασχολεί 4,500 περίπου υπαλλήλους. 

Ο Πίτερ Σβαρτσεμπάουερ, μέλος του Δ.Σ της BMW και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είπε «δεν μπορώ να σας πω πολλά, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το Mini κινδυνεύει». 

Την ίδια ώρα, χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχος και τους Βρετανούς ομολόγους τους με φόντο τη 12η Μαρτίου ημερομηνία που έχει ορίσει η Τερέζα Μέι για τη συζήτηση και κύρωση του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Οι βρετανοί αξιωματούχοι συζήτησαν επί τέσσερις ώρες χθες στις Βρυξέλλες με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση. 

Aπό τη Βρετανική πλευρά, ο γενικός εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, ο οποίος παρέχει νομικές συμβουλές στη κυβέρνηση δήλωσε ότι οι «συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο αλλά δεν υπήρξε ακόμα συμφωνία καθώς υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει». 

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα το βρετανικού δικτύου Sky News, ο Κόξ δήλωσε «οι συνομιλίες δεν είναι καθόλου εύκολες»

Σε μια πρώτη εκτίμηση, ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας Buzzfeed στις Βρυξέλλες Αλμπέρτο Ναρντέλι τόνισε με σχετικό tweet ότι οι συνομιλίες ΕΕ-Βρετανίας «δεν πήγαν καλά». 

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωνε σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων «ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το Brexit χωρίς συμφωνία».

Σημειώνεται ότι βρετανίδα πρωθυπουργός επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις για την συμφωνία εξόδου, με την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 12 Μαρτίου. Εάν οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν και πάλι την συμφωνία, η Μέι θα θέσει προς ψηφοφορία το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που αν δεν γίνει δεκτό από τους βουλευτές, θα ερωτηθούν  στις 14 Μαρτίου επί μίας πρόταση για περιορισμένη χρονικά αναβολή του Brexit μετά την 29η Μαρτίου.