Brexit: H εβδομάδα της κρίσης έφτασε

Brexit: H εβδομάδα της κρίσης έφτασε

Της Οντίν Λιναρδάτου

Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σημερινή μέρα όμως θύμισε περισσότερο φάρσα παρά άσκηση σοβαρής πολιτικής στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη Βρετανία μετά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλυσε στο λόγο της το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τζόνσον σαν να μη βρίσκεται η χώρα στην τελική ευθεία για το Brexit, σαν να μην κρίνονται όλα αυτή την εβδομάδα και κυρίως σαν μην βρίσκεται η κυβέρνηση σε αποδρομή.

Η ομιλία της βασίλισσας έχει γραφτεί ως είθισται άλλωστε εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση και δυστυχώς δεν μας επιφύλαξε καμία έκπληξη.

Ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης της είναι να εξασφαλίσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου διαβεβαιώνοντας πως στόχος της είναι να εργαστεί εντατικά για να υπάρξει μία νέα συμφωνία με την Ένωση που θα βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο και στη φιλική συνεργασία.

Στο λόγο της η βασίλισσα ανέλυσε όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα του Τζόνσον εξοργίζοντας και δικαίως την αντιπολίτευση μια που τόσο το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού όσο και η δυνατότητα του να εφαρμόσει αυτά τα οποία ανέφερε η βασίλισσα παραμένουν αβέβαια.

Ένα ζήτημα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση του πρωθυπουργού είναι το γεγονός πως η ομιλία της βασίλισσας θα συζητηθεί τώρα στη βουλή και θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των βουλευτών. Δεν πρόκειται για επίσημη ψήφο εμπιστοσύνης αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Τζόνσον σε περίπτωση που χάσει και αυτή την ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μια που μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για να προλάβει να πάρει το πράσινο φως από τη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια να φτάσει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφωνίες αλλά το Λονδίνο διεμήνυσε στους Ευρωπαίους πρεσβευτές πως είναι έτοιμο να κάνει υποχωρήσεις στην πρόταση του για την τελωνειακή σύνδεση με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν κλειδώσει η συμφωνία και ψηφιστεί από τη βουλή η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα δουλέψει νύχτα – μέρα για να περάσει τη νέα νομοθεσία όσο πιο γρήγορα γίνεται έτσι ώστε στις 23.00 το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου να αποχωρήσει από την Ένωση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία ή αν οι βρετανοί βουλευτές καταψηφίσουν και αυτή τη συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια ή ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει την κωλοτούμπα και θα στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες που θα ζητάει παράταση του Brexit ή θα παραιτηθεί και θα αναλάβει τα ηνία της χώρας κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές των Τόρις που εκδιώχθηκαν από το κόμμα τους επειδή δεν θέλουν σκληρό Brexit.

Οι αγορές πάντως ανησυχούν ξανά όσο δεν βλέπουν φως στο τούνελ και η στερλίνα κατρακυλάει πάλι μετά την ανάσα που πήρε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή όταν είχε διαφανεί πως η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.