Brexit: Δε «βλέπει» συμφωνία ο Μι. Μπαρνιέ - Επιμένουν οι πρεσβευτές της ΕΕ

Brexit: Δε «βλέπει» συμφωνία ο Μι. Μπαρνιέ - Επιμένουν οι πρεσβευτές της ΕΕ

 Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ πληροφόρησε τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Eνωσης ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα τρία βασικά θέματα των συνομιλιών παραμένουν ανεπίλυτα.

Η ενημέρωση του Μισέλ Μπαρνιέ επεδίωκε να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το Παρίσι, ότι η ευρωπαϊκή διαπραγματευτική ομάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα κατά τις συνομιλίες με το Λονδίνο.

Η είδηση προκάλεσε αμέσως την πτώση της στερλίνας κατά 0,6%.

Τα ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ζήτημα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αλιείας και της μελλοντικής επίλυσης των διαφορών.

«Η ουσία των διαπραγματεύσεων είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα»

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν στον ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα και την λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Λονδίνο, πλησιάζουμε με ταχύτητα το κρίσιμο σημείο της επίτευξης συμφωνία ή της ρήξης, δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

 «Όχι» λέει η Βρετανία σε παράταση των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία δεν θα συμφωνήσει σε παράταση της μεταβατικής περιόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, αφού υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ άφησε να εννοηθεί ότι τα κράτη-μέλη ίσως επιθυμούν οι εμπορικές συνομιλίες να συνεχιστούν και μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να επιτρέψει την όποια παράταση στις συνομιλίες έως τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι εάν είναι να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία, αυτή πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι η Βρετανία «θα ευημερήσει» εάν θα πρέπει να έχει εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ με βάση τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όπως έχει καταστήσει σαφές το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η ημερομηνία δεν θα παραταθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.