Brexit: «Απόψε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα» λέει ο Τουσκ

Brexit: «Απόψε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα» λέει ο Τουσκ

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε οριακό σημείο δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε ότι «όλα θα έχουν (θεωρητικά) τελειώσει εντός της μέρας».

Μιλώντας σε πολωνικό δίκτυο ο Τουσκ είπε «χθες θα στοιχημάτιζα ότι όλα έχουν τελειώσει υπέρ μιας συμφωνίας, σήμερα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες από τη Βρετανική πλευρά, ωστόσο πιστεύω ότι θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα σε λίγες ώρες». 

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο έγινε Υπουργικό Συμβούλιο από το οποίο δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση παρά μόνο δηλώσεις υπουργών που έκαναν λόγο «για αρκετή δουλειά που χρειάζεται ακόμα». Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται αργότερα σήμερα να ενημερώσει και το ανώτατο κοινοβουλευτικό όργανο των Συντηρητικών την Επιτροπή 1922. 

Λίγο νωρίτερα έγινε συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) με τη κυβέρνηση, η τρίτη μέσα σε τρεις μέρες, προκειμένου να υπάρξει η συγκατάθεσή του στο σχέδιο που διαπραγματεύεται ο Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.

Το «αγκάθι» άλλωστε είναι όπως δείχνουν τα πράγματα, το DUP το οποίο δείχνει να αντιτάσσεται στο σχέδιο που συζητείται, λόγω της αφαίρεσης της δυνατότητας του βέτο από την πλευρά του σε μελλοντικές διευθετήσεις, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιό του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σάμι Γουίλσον, η στέρηση αυτής της δυνατότητας θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (σύμφωνα με την οποία τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επαρχία θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τα ενωτικά κόμματα όσο και από τα εθνικιστικά στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας), ενώ το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση θα "μειώσει" τις εξουσίες της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας - η οποία ωστόσο παραμένει ανενεργή εδώ και τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημη γραμμή του κόμματος ωστόσο είναι ότι θα παραμείνει πιστό στην αρχή του ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με φόντο τα παραπάνω, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο αρμόδιος Υπουργός για το Brexit Μπέρκλεϊ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο αφήνοντας, να εννοηθεί ότι θα αιτηθεί παράταση από τα Ευρωπαϊκά όργανα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο» τόνισε ο Μπέρκλεϊ αναφερόμενος στον «Νόμο Χίλαρι Μπεν» που ψηφίστηκε για να μπλοκάρει την άτακτη έξοδο της χώρας και να αναγκάσει την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση ως το τέλος του Ιανουαρίου 2020. 

Παράλληλα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαραντκαρ που έχει κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες δήλωσε στους βουλευτές του «πεπεισμένος ότι όλες οι πλευρές εργάζονται σοβαρά για να υπάρξει συμφωνία αυτήν την εβδομάδα ή έως το τέλος του μήνα. Υπάρχει ένα μονοπάτι για πιθανή συμφωνία, υπάρχουν όμως και πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Μίλησα σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και είμαι σε επαφή με την Κομισιόν. Έχουμε ακόμη μερικές εβδομάδες έως τις 31 Οκτωβρίου και μία δεύτερη σύνοδος είναι πιθανή», πρόσθεσε ο Λίο Βαράντκαρ.