Βρετανική αλυσίδα διακόπτει τη παραγωγή της στη Κίνα - Βρέθηκε μήνυμα κρατουμένων σε προϊόν

Βρετανική αλυσίδα διακόπτει τη παραγωγή της στη Κίνα - Βρέθηκε μήνυμα κρατουμένων σε προϊόν

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Βρετανία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι διακόπτει την παραγωγή Χριστουγεννιάτικων καρτών σε εργοστάσιο που διατηρεί στην Κίνα, αφότου ανακαλύφθηκε σε μέσα μια εξ αυτών ένα μήνυμα κρατουμένων που ζητά βοήθεια καταγγέλλοντας ότι παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Το Πεκίνο από πλευράς του απέρριψε τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times, ένα κορίτσι 6 ετών, η Florence Widdicombe που μένει σε προάστιο στο νότιο Λονδίνο βρήκε ένα μήνυμα γραμμένο με κεφαλαία στα αγγλικά το οποίο φαίνεται να έχει συνταχθεί από κρατούμενους στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάη, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι «αναγκάζονταν να εργαστούν παρά τη θέλησή τους». Συγκεκριμένα στο μήνυμα έγραφαν: «Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάης. Αναγκασμένοι να εργαζόμαστε παρά τη θέλησή μας». Επίσης στο μήνυμα έκκληση για βοήθεια και να ενημερωθούν σχετικά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι «σοκαρίστηκε» και «αμέσως ανέστειλε την παραγωγή στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται αυτές οι κάρτες, ενώ ξεκίνησε και έρευνα», σημειώνει εκπρόσωπος της εταιρείας στην εν συγκεκριμένη ανακοίνωση. 

«Επίσης αποσύραμε από τα καταστήματα τις κάρτες αυτές», τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων πήγαιναν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε επίσης ότι το μήνυμα καλούσε όποιον το βρει «να επικοινωνήσει με τον Πίτερ Χάμφρεϊ».

Ο πατέρας του κοριτσιού αναζήτησε τον Χάμφρεϊ στο Google και ανακάλυψε ότι πρόκειται για έναν πρώην δημοσιογράφο και ιδιωτικό ερευνητή που συνελήφθη το καλοκαίρι του 2013 στην Κίνα και τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί ιδιωτικής ζωής.

Ο Χάμφρεϊ, που υπογράφει το άρθρο στους Sunday Times, δήλωσε ότι εξέτισε μέρος της ποινής του στη φυλακή Κινγκπού, οπότε εκτιμά ότι το μήνυμα γράφτηκε από κάποιους πρώην συγκρατούμενούς του που εκτίουν ακόμη τις ποινές τους εκεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 250 αλλοδαποί κρατούνται στη φυλακή αυτή και ζουν υπό άθλιες συνθήκες, με 12 άτομα ανά κελί, ενώ εξήγησε ότι όσο διάστημα ήταν ο ίδιος κρατούμενος η εργασία ήταν εθελοντική προκειμένου να κερδίζουν οι κρατούμενοι κάποια χρήματα, όμως τώρα φαίνεται να έχει καταστεί υποχρεωτική.

Απορρίπτει τις καταγγελίες το Πεκίνο

Η Κίνα σήμερα εξάλλου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάης οι αλλοδαποί κρατούμενοι εξαναγκάζονται να εργαστούν, μετά την καταγγελία του συμβάντος με το μήνυμα των κρατουμένων.

Ο Χάμφρεϊ, που υπογράφει το άρθρο στους Sunday Times, δήλωσε ότι εξέτισε μέρος της ποινής του στη φυλακή Κινγκπού, οπότε εκτιμά ότι το μήνυμα γράφτηκε από κάποιους πρώην συγκρατούμενούς του που εκτίουν ακόμη τις ποινές τους εκεί.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα, η φυλακή Κινγκπού στη Σανγκάη δεν αναγκάζει τους ξένους κρατούμενους να εργαστούν».

Συγκεκριμένα, ο Γκενγκ απέρριψε όλο το άρθρο ως «μια φάρσα του Χάμφρεϊ».

Με πληροφορίες από BBC/Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP