Βρετανία: Το «δεξί χέρι» του Τζόνσον έσπασε την καραντίνα - Πιέσεις για παραίτησή του

Βρετανία: Το «δεξί χέρι» του Τζόνσον έσπασε την καραντίνα - Πιέσεις για παραίτησή του

Ο Ντομινίκ Κάμινγκς, στενότερος συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων από το σπίτι του στο Λονδίνο, αφού είχε εμφανίσει συμπτώματα του κορονοϊού, σπάζοντας την καραντίνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. 

Συγκεκριμένα, τις 31 Μαρτίου και ενώ ο Τζόνσον είχε επιβάλλει πανεθνική καραντίνα στις 23 Μαρτίου, η αστυνομία της περιοχής του Ντάραμ, στα βόρεια της χώρας, ενημερώθηκε ότι ο Κάμινγκς βρισκόταν εκεί. «Οι αξιωματικοί επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω άτομο ήταν εκεί και είχε τεθεί σε αυτοαπομόνωση σε ένα τμήμα του σπιτιού». Οι αξιωματικοί «εξήγησαν στην οικογένεια τις οδηγίες σχετικά με την αυτοαπομόνωση και επανέλαβαν τις σχετικές συμβουλές γύρω από τις αναγκαίες μετακινήσεις», σημειώνει η Guardian.

Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον παραιτήθηκε από σύμβουλος της κυβέρνησης στις 5 Μαΐου, αφού η εφημερίδα Daily Telegraph έγραψε ότι κατά την περίοδο της καραντίνας είχε δεχθεί την επίσκεψη της συντρόφου του. 

Ο Κάμινγκς, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη βρετανική πολιτική σκηνή και ο «εγκέφαλος» της επιτυχημένης εκστρατείας υπέρ του Brexit, έχει τεθεί ήδη στο στόχαστρο των πυρών της αντιπολίτευσης καθότι φέρεται να μετείχε στις συσκέψεις της ανεξάρτητης επιστημονικής ομάδας για την κορονοϊό. 

Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε από το πρωθυπουργικό γραφείο να εξηγήσει τι συνέβη. «Ο βρετανικός λαός δεν περιμένει να υπάρχει ένας κανόνας για αυτόν και ένας άλλος για τον Ντόμινικ Κάμινγκς», είπε μια εκπρόσωπος του κόμματος.