Βρετανία: Σενάριο πρόωρων εκλογών αλλά και... στήριξη στην Μέι

Βρετανία: Σενάριο πρόωρων εκλογών αλλά και... στήριξη στην Μέι

Την προοπτική πρόωρων εκλογών έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, προειδοποιώντας ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια προσέγγιση του Brexit η οποία δε συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, τότε ενισχύεται το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη θεωρήσει ότι δεσμεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος, αν όντως αυτή εκφραστεί με υποστήριξη σε μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit. Τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα διεκδικήσουν εντός της εβδομάδας οι βουλευτές.

Την ίδια στιγμή όμως μετά από σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πιέσεις προς την Τερέζα Μέι ώστε να παραιτηθεί, αρκετοί βρετανοί βουλευτές εξέφρασαν δημοσίως τη στήριξή τους προς την πρωθυπουργό.

H διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας είχε παρουσιασθεί από την Τερέζα Μέι ως το λογικό επακόλουθο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και στη διάρκειά της πέτυχε μια αναβολή του Brexit πέραν της αρχικά προβλεπόμενης ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, ορίζοντας πλέον για τις 12 Απριλίου, το νωρίτερο, τη μοιραία προθεσμία.

Όμως η επικεφαλής των Συντηρητικών προκάλεσε αναταραχή την Παρασκευή αφήνοντας να εννοηθεί πως η ψηφοφορία μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, «αν φανεί πως δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη», κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό.

«Θα την υποβάλουμε εκ νέου όταν θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε (την απαραίτητη υποστήριξη)», επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

Ενδεχόμενη απόρριψη του κειμένου μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την Τερέζα Μέι, το κύρος της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι οι Sunday Times αναφέρουν πως μέλη του υπουργικού συμβουλίου φέρονται να συμφώνησαν ότι η πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της, προειδοποιώντας ότι έχει μετατραπεί σε ένα «τοξικό» και «ανακόλουθο» πολιτικό πρόσωπο, καθώς η κρίση που έχει προκύψει «έχει γίνει χαοτική». Πληθώρα δημοσιευμάτων του βρετανικού τύπου ανέφεραν πως ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί.

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να βρει έναν τρόπο για να αποχωρήσει συντεταγμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να προσπαθεί να ανατρέψει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. 

Όταν ερωτήθηκε από το δίκτυο Sky σχετικά με δημοσιεύματα σε εφημερίδες περί μιας συνωμοσίας ανώτερων υπουργών για την ανατροπή της Μέι και αν πιστεύει πως η πρωθυπουργός δεν έχει άλλα περιθώρια, ο Χάμοντ δήλωσε: «Όχι. Δεν πιστεύω καθόλου πως αυτό συμβαίνει». «Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν θα μας βοηθήσει», δήλωσε. «Το να συζητούμε περί αλλαγής των παικτών, ειλικρινά αυτή τη στιγμή είναι υπερβολική πολυτέλεια».

Στη συνέχεια, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον προέβη σε δήλωση με την οποία διαψεύδει ότι προαλείφεται για άμεσος διάδοχος της Τερέζα Μέι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Όπως είπε, η στενή συνεργασία με την πρωθυπουργό σε αυτή την τεταμένη περίοδο της διαδικασίας του Brexit «θεραπεύει οποιοδήποτε ίχνος φιλοδοξίας μπορεί να έχει απομείνει».