Βρετανία σε Κίνα: Να αποσύρετε το νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ

Βρετανία σε Κίνα: Να αποσύρετε το νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε σήμερα την Κίνα να υπαναχωρήσει σε σχέση με τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, η οποία όπως υποστηρίζει το Λονδίνο παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις του Πεκίνου στην αρχή «Μία χώρα, δύο συστήματα» που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο χωρών.

«Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι και σαφείς για αυτό, η επιβολή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ από την κυβέρνηση στο Πεκίνο αντί μέσω των θεσμών του ίδιου του Χονγκ Κονγκ έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το Άρθρο 23 της ίδιας της κινεζικής βασικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τον  Ράαμπ η νομοθεσία έρχεται «Και είναι σε άμεση σύγκρουση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας που αναλήφθηκαν ελεύθερα στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει χρόνος για να το επανεξετάσει η Κίνα, αυτή είναι η στιγμή η Κίνα να απομακρυνθεί από το χείλος και να σεβαστεί την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και τις ίδιες τις διεθνείς υποχρεώσεις του Χονγκ Κονγκ».

«Εάν η Κίνα συνεχίσει αυτή την πορεία, εάν θέσει σε ισχύ αυτό τον νόμο εθνικής ασφάλειας, θα εξετάσουμε ποια περαιτέρω απάντηση θα έχουμε, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους και άλλους», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης στην Κίνα, έχει μια επιλογή να κάνει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ακόμα ότι «μπορεί να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να παραβιάσει την αυτονομία και τα δικαιώματα των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ ή μπορεί να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, να κατανοήσει την διάχυτη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως κορυφαίου μέλους της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν επιδιώκουμε να αποτρέψουμε την άνοδο της Κίνας, κάθε άλλο, χαιρετίζουμε την Κίνα ως κορυφαίο μέλος της διεθνούς κοινότητας και προσβλέπουμε στο να συμμετέχουμε μαζί με την Κίνα στα πάντα, από το εμπόριο έως την κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο Ράαμπ.

AP Photo/Matt Dunham