Βρετανία: Ποινική έρευνα για την χρηματοδότηση της καμπάνιας του Brexit

Βρετανία: Ποινική έρευνα για την χρηματοδότηση της καμπάνιας του Brexit

Η βρετανική υπηρεσία δίωξης εγκλήματος NCA ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Βρετανού επιχειρηματία Άρον Μπανκς, ο οποίος χρηματοδότησε μια από τις βασικές εκστρατείες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Μπορεί να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα», δήλωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας που διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα για το ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο Άρον Μπάνκς ο εκατομμυριούχος  που υποστήριξε την εκστρατεία του Brexit, δεν ήταν η πραγματική πηγή δανείων ύψους  8 εκατομμυρίων λιρών προς την οργάνωση Leave.EU. 

Η δήλωση ανέφερε: «Λόγω των πολλαπλών εικαζόμενων αδικημάτων, ορισμένα από τα οποία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής, η Επιτροπή έχει παραπέμψει το ζήτημα αυτό και έχει παραδώσει τα αποδεικτικά στοιχεία στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος».

Εξάλλου τον περασμένο Μάιο, η αρμόδια Εκλογική Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο στην Leave.EU για παραβίαση των κανόνων όσο αφορά τις δαπάνες στην καμπάνια του 2016. Ωστόσο δεν βρέθηκε οποιαδήποτε απόδειξη ότι η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει την εταιρεία Cambridge Analytica, που χρησιμοποίησε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

«Θεωρούμε την ανακοίνωση από την Επιτροπή ως πολιτικά υποκινούμενη επίθεση κατά του Brexit και των 17,4 εκατ. ανθρώπων που αψήφησαν το κατεστημένο και ψήφισαν υπέρ μίας ανεξάρτητης Βρετανίας», τόνισε τότε ο Άαρον Μπανκς, εκ των συνιδρυτών της οργάνωσης. 

Ο Μπανκς, ο οποίος ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit χρηματοδότησε το Leave.EU, μια εκστρατεία της οποίας ηγείτο ο Φάρατζ που ήταν τότε αρχηγός του κόμματος UKIP, έχει κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών στο κοινοβούλιο για την πηγή των περιουσιακών του στοιχείων.«Η Rock Holdings είναι μια εταιρία η οποία μου ανήκει και την οποία ελέγχω και είμαι Βρετανός φορολογούμενος, ποτέ δεν ήρθαν σε αυτή ρωσικά ή ξένα χρήματα», δήλωσε ο Μπανκς.