Βρετανία: Διπλή ήττα για την Μέι στην Βουλή των Κοινοτήτων

Βρετανία: Διπλή ήττα για την Μέι στην Βουλή των Κοινοτήτων

Σημαντική ήττα υπέστη στην βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι η κυβέρνηση της οποίας θα αναγκαστεί να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο των νομικών επιπτώσεων του Brexit, περίληψη του οποίου δημοσιοποιήθηκε τη Δεύτερα.

Μετά την περίληψη της νομικής γνωμοδότησης για τη συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας για το Brexit, τέσσερα κόμματα  οι Εργατικοί, το Δημοκρατικό Ενωτικό, οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπέβαλλαν πρόταση δυσπιστίας η οποία εγκρίθηκε με ψήφους 311 υπέρ και 293 κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας Τζέφρι Κόξ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των νομικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η Αντρέα Λίντσομ, η επικεφαλής των Συντηρητικών στην Βουλή υποσχέθηκε ότι θα δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο αύριο, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ο Κοξ δεν μπορεί να μετέχει στο εξής στις εργασίες της. 

Εξίσου σημαντική είναι η τροποποίηση του βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ σύμφωνα με την οποία τον τελικό λόγο για το Brexit θα έχουν οι βουλευτές σε περίπτωση ήττας της Μέι στις 11 Δεκεμβρίου η οποία έγινε αποδεκτή.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. θα διαρκεί οκτώ ώρες κάθε μέρα έως και τις 11 Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

AP Photo