Βρετανία: Νέα αρχηγός στους Φιλελεύθερους η Τζο Σουίνσον

Βρετανία: Νέα αρχηγός στους Φιλελεύθερους η Τζο Σουίνσον

Η Τζο Σουίνσον είναι από σήμερα η πρώτη γυναίκα αρχηγός των Φιλελευθέρων στη Μεγάλη Βρετανία καταφέρνοντας να ξεπεράσει σε ψήφους τον αντίπαλό της Εντ Ντάβει.

Τα περίπου 107.000 μέλη του κόμματος ψήφιζαν από τις αρχές Ιουλίου μετά την ανακοίνωση του Σερ Βινς Κειμπλ ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Κέιμπλ από την πλευρά του τόνισε ότι παραδίδει ένα «μεγαλύτερο, ισχυρότερο κόμμα» στη διάδοχό του.

Η Σουίνσον μάλιστα εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Κέιμπλ, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω Twitter.

Και οι δύο υποψήφιοι υπηρέτησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας με τους Συντηρητικούς τη περίοδο 2010-2015 αλλά ο Εντ Ντάβεϊ είχε μεγαλύτερο ρόλο στο υπουργικό συμβούλιο, ως υπουργός Ενέργειας και Κλίματος, ενώ η Τζο Σουίνσον υπήρξε υπουργός Ισότητας.

Εξάλλου, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν ως η μεγαλύτερη φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη Βρετανία ύστερα από τις προσφατες Ευρωεκλογές όπου συγκέντρωσαν ποσοστό 20% καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση μετά το λαϊκίστικο και αντιευρωπαικο κόμμα του Νάιτζελ Φαρατζ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι συμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov για λογαριασμό των Times η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται -για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια -υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών- ένθερμων υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση-με ποσοστό 24% όσον αφορά τη γενική πρόθεση ψήφου.

Tα διαλυτικά φαινόμενα που έχει επιφέρει το Brexit στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας έχουν μεταφέρει το παραδοσιακο διπολο Συντηρητικών-Εργατικών στην αντιπαράθεση φιλοευρωπαίων και υπερμάχων του Brexit.

Γ.Μ.

Φωτογραφία: AP