Βρετανία: Φόρος για τα ρυπογόνα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο του Λονδίνου

Βρετανία: Φόρος για τα ρυπογόνα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο του Λονδίνου

Οι οδηγοί παλαιότερων και περισσότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσικλετών υποχρεώνονται εφεξής να καταβάλουν έναν νέο φόρο, αν θέλουν να κυκλοφορήσουν στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ μια ζώνη πάρα πολύ χαμηλών εκπομπών (ULEZ) στη βρετανική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια του δημάρχου της πόλης να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα σε αυτήν.

Οι οδηγοί βενζινοκίνητων αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2006 και ντιζελοκίνητων οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2015 υποχρεώνονται εφεξής να καταβάλουν 12,50 στερλίνες (περίπου 14,50 ευρώ) ημερησίως για να εισέλθουν στη ζώνη αυτή. Για τα φορτηγά και τα πούλμαν ο φόρος ανέρχεται σε 100 στερλίνες (περίπου 116 ευρώ) ημερησίως. Τα ταξί εξαιρούνται. Από τον Οκτώβριο του 2021 η ζώνη αυτή θα επεκταθεί στο σύνολο της πόλης.

Στόχος είναι να "μειωθούν οι τοξικές εκπομπές και να γίνει ο αέρας του Λονδίνου πιο υγιεινός για εκατομμύρια ανθρώπους", τονίζει σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαντίκ Καν, ο δήμαρχος του Λονδίνου, μιας από τις πόλεις με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας, "χιλιάδες Λονδρέζοι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα εξαιτίας έκθεσης μακράς διάρκειας στην ατμοσφαιρική ρύπανση" και οι κάτοικοι του Λονδίνου "ζουν σε μια περιοχή η οποία υπερβαίνει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πιο επικίνδυνα τοξικά σωματίδια".

Ο νέος αυτός φόρος αντικαθιστά προηγούμενη χρέωση που ήταν γνωστή ως "toxic charge" ή "T-Charge", η οποία είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2017, και έρχεται να προστεθεί στην "χρέωση κυκλοφοριακής συμφόρησης" 11,50 στερλινών (περίπου 13,40 ευρώ) που πληρώνουν από το 2003 τα οχήματα που κυκλοφορούν στο κέντρο του Λονδίνου από τις 07:00 ως τις 18:00 τοπική ώρα από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, ένα μέτρο που είχε λάβει ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου και επίσης Εργατικός Κεν Λίβινγκστον για την καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων που δεν θα δεχθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου 160 στερλινών (περίπου 185,60 ευρώ) και οι οδηγοί φορτηγών με πρόστιμο που θα μπορεί να φτάσει έως και τις 1.000 στερλίνες (περίπου 1.160,50 ευρώ).

"Ο τοξικός αέρας μας είναι ένας αόρατος δολοφόνος που ευθύνεται για μια από τις μεγαλύτερες επείγουσες καταστάσεις για την υγεία που αντιμετωπίζει η γενιά μας σε πανεθνικό επίπεδο", σημείωσε ο Σαντίκ Χαν.

"Η ULEZ αποτελεί το κεντρικό σημείο του σχεδίου μας για να καθαρίσει ο αέρας του Λονδίνου -ένα από τα πιο τολμηρά σχέδια οποιασδήποτε πόλης στον πλανήτη και τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω μας", κατέληξε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ