Βρετανία: Εξετάζει την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάρτιο

Βρετανία: Εξετάζει την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάρτιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εξετάζει την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού από τον ερχόμενο Μάρτιο. Μέσα σε αυτά, εντάσσεται και η κατάργηση της υποχρεωτικής απομόνωσης για όσους βρίσκονται θετικοί στον ιό. Υπενθυμίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, η παραβίαση της υποχρέωσης απομόνωσης αυτών που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επισύρει πρόστιμο 10.000 λιρών. Αντί της υποχρέωσης αυτής, ενδέχεται να ισχύει μόνο μία σχετική σύσταση προς τους φορείς.

Επίσης, το Μάρτιο θα μπορούσε να καταργηθεί η υποχρέωση των πολιτών να δίνουν τη διεύθυνση κατοικίας τους στις υπηρεσίες ιχνιλάτισης ή να δηλώνουν τα στοιχεία των υπολοίπων που διαμένουν μαζί τους. 

Επί του παρόντος, όλα τα υγειονομικά μέτρα είναι προγραμματισμένα να επανεξεταστούν στις 26 Ιανουαρίου, ενόψει της έξαρσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, 

Αναμένεται η άρση της σύστασης για τηλεργασία και η κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για είσοδο σε χώρους με μεγάλα πλήθη.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι μάλλον θα διατηρηθεί για ένα ακόμα διάστημα η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, πλην καταστημάτων εστίασης.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχει μείωση του δείκτη θετικότητας των διαγνωστικών από 17% με την αρχική εμφάνισης της Όμικρον σε μόλις 6%