Βρετανία: Εν αναμονή του επόμενου πρωθυπουργού - Αύριο η ανακοίνωση

Βρετανία: Εν αναμονή του επόμενου πρωθυπουργού - Αύριο η ανακοίνωση

Του Γιάννη Μαντζίκου

Λίγες ώρες απομένουν για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι και (πιθανότατα) του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι το «απόλυτο φαβορί» έναντι του Υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Εν αναμονή της ανακοινωσης, ήδη έχουν ξεκινήσει οι «τριγμοί», αφού ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμμοντ, δήλωσε στο BBC πως θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, επικαλούμενος ότι «δεν συντάσσονται με τις απόψεις του».

Την παραίτησή του υπέβαλε ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος κατηγόρησε πρόσφατα τον Μπόρις Τζόνσον ότι «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στην διαμάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του βρετανού διπλωμάτη για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του.

Ύστερα από τη διαδικασία στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου διεξήχθησαν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μέχρι να υπάρξουν δύο υποψήφιοι, η σκυτάλη πέρασε στα 160.000 μέλη του κόμματος τα οποία ψηφίζουν μέσω επιστολής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από το ιστολόγιο των Συντηρητικών Conservativehome, ο Τζονσον αναμένεται να σαρώσει με 73% των ψήφων αφού δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή στη «μάχη» μεταξύ του πρώην δημάρχου του Λονδίνου και πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ακτινογραφία των μελών του κόμματος οι οποίοι τάσσονται σε ποσοστό άνω του 70% υπέρ του «σκληρού Brexit», ενώ ένα ποσοστό άνω του 50% δηλώνει έτοιμο να «θυσιάσει» το κόμμα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο νικητής θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα αναλάβει επίσης το καθήκον να επιτύχει εκεί που απέτυχε η Μέι: να φέρει σε πέρας το Brexit, σε μια χώρα που παραμένει βαθειά διχασμένη όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζονσον δηλώνει ότι ο ίδιος θα μπορούσε να επανεκκινήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τη συμφωνία για τη βρετανική έξοδο από την Ε.Ε., ωστόσο η Κομισιόν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.