Ανοίγουν ξανά από σήμερα οι παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ανοίγουν ξανά από σήμερα οι παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι φίλοι θα μπορούν να αγκαλιαστούν ξανά, να πιουν μια μπίρα στην παμπ τους, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου, καθώς τμήματα της οικονομίας της Βρετανίας ξανανοίγουν από σήμερα, προσφέροντας έναν βαθμό ελευθερίας σε εκατομμύρια πολίτες της χώρας μετά την κατήφεια ενός τετράμηνου λοκντάουν για να αναχαιτιστεί η επιδημία της COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που μετρά με 128.000 νεκρούς τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, είδε την υγειονομική του κατάσταση να βελτιώνεται σαφώς μετά το αυστηρό λοκντάουν του χειμώνα και μια πολύ γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η μεγαλύτερη αυτή κρίση δημόσιας υγείας στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα συνοδεύτηκε επίσης από δραστική επέκταση της κρατικής εξουσίας και κατά τη διάρκεια των λοκντάουν στην Αγγλία η αστυνομία διέλυσε πάρτι και διαδηλώσεις, σταμάτησε θρησκευτικές λειτουργίες και επέβαλε πρόστιμα ύψους έως και 10.000 στερλινών σε νέους επειδή έκαναν πάρτι.

«Θα αγκαλιάσω κυριολεκτικά όλους όσους μπορώ», δήλωσε η Βρετανίδα ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ στην εφημερίδα "The Telegraph".

Ωστόσο, πέραν της ευφορίας που επικρατεί καθώς η Αγγλία περνάει από σήμερα σε ένα σημαντικό στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχει και ανησυχία λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους -κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της- το οποίο μπορεί να θέσει ξανά υπό αμφισβήτηση την οριστική άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τον επόμενο μήνα.

Ζητώντας από τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκρινε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο λόγος να αναβληθεί η προβλεπόμενη από σήμερα χαλάρωση των μέτρων, βάσει της οποίας επιτρέπεται το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των παμπ και των εστιατορίων –οι εξωτερικοί έχουν ανοίξει από τον Απρίλιο– των ξενοδοχείων, των αιθουσών θεαμάτων, των κινηματογράφων και των σταδίων για έως και 10.000 θεατές.

Οι απαγορευμένες επίσης για μήνες συναντήσεις στο σπίτι επιτρέπονται ξανά, αλλά με όριο τα έξι άτομα ή τις δύο οικογένειες το μέγιστο, όπως και οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους έως και 30 ατόμων και οι διακοπές στο εξωτερικό, αν και μόνον ορισμένοι προορισμοί εξαιρούνται από την υποχρέωση για καραντίνα στην επιστροφή.

«Ήταν πάρα πολύς καιρός αυτή τη φορά», δήλωσε η Κλερ Σμιθ, η σεφ του εστιατορίου Core στο Λονδίνο, η οποία κέρδισε το τρίτο αστέρι της Μισελέν τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

«Έχω ενθουσιαστεί, ανυπομονώ να υποδεχθώ τους πελάτες που θα περνούν την πόρτα, θα είναι πολύ συγκινητικό", δήλωσε στο Reuters. "Το Λονδίνο ανοίγει και θα έρθουν συναρπαστικές στιγμές, θα επανέλθει», σημείωσε.

Αν και οι κανόνες διαφέρουν λίγο μεταξύ των 4 περιοχών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιορισμοί χαλαρώνουν από σήμερα στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία αυτό αναμένεται να γίνει λίγο αργότερα.

Στην Σκωτία συγκεκριμένα, όπου η τοπική κυβέρνηση αποφασίζει για το δικό της χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, η χαλάρωση κάποιων από αυτά δεν εφαρμόζεται σε ζώνες στις οποίες υπάρχουν εστίες της επιδημίας, όπως η Γλασκώβη.

«Μεγάλη προσοχή»

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επωφεληθούν των νέων ελευθεριών που τους δίδονται με «μεγάλη προσοχή» και υπογράμμισε ότι η ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού βρίσκεται «υπό στενή παρακολούθηση».

Ο αριθμός των κρουσμάτων που αποδίδονται στο ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος B1.617.2 στη Βρετανία υπερδιπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 1.300 αυτήν που πέρασε.

Αν αποδειχθεί πολύ μεταδοτική, η άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, η οποία προβλέπεται για τις 21 Ιουνίου, μπορεί να ξανατεθεί υπό αμφισβήτηση, σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης.

Καλώντας τον κόσμο να κάνει χρήση της «κοινής λογικής», ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Κουάσι Κάρτενγκ δήλωσε σήμερα στο SkyNews ότι, «αν ενεργούμε λογικά, δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ξανανοίξουμε όλη την οικονομία στις 21 Ιουνίου».

Προς το παρόν, για να αποφευχθεί η διάδοση του ινδικού στελέχους, αυξήθηκαν τα τεστ στις περιοχές που έχουν πληγεί και περιορίστηκε σε οκτώ εβδομάδες (από τρεις μήνες σήμερα) το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 για τους άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, «υπάρχει μεγάλος βαθμός βεβαιότητας» ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Από την έναρξη στις αρχές Δεκεμβρίου της εκστρατείας εμβολιασμού στην Βρετανία, περσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει ήδη μια πρώτη δόση και περίπου 20 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ήτοι σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες ως τα τέλη Ιουλίου.

«Έως και 50% πιο μεταδοτική»

Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση (Sage) φάνηκε επιφυλακτική απέναντι στην νέα άρση περιοριστικών μέτρων από σήμερα.

Αυτή κρίνει ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος να είναι έως και 50% πιο μεταδοτικό από αυτό που ταυτοποιήθηκε στα τέλη του 2020 στην Αγγλία, το οποίο προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων και αύξηση των θανάτων, αναγκάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να μπει σε λοκντάουν τον Ιανουάριο.

Ως εκ τούτου, προειδοποίησε, η χαλάρωση θα μπορούσε "να οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών, παρόμοια ή μεγαλύτερη με αυτήν τις προηγούμενες φορές κατά την κορύφωση" της επιδημίας, όταν οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονταν στα πρόθυρα του κορεσμού.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία είχε επικριθεί ότι δεν έλαβε γρήγορα μέτρα σε εύρος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης όταν ξέσπασε η πανδημία, αντέδρασε σε επικρίσεις ότι καθυστέρησε να δράσει απέναντι στην εμφάνιση του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους και ότι δεν προχώρησε πιο γρήγορα σε μια σκλήρυνση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από την Ινδία.