Βρετανία: Απετράπη περιστατικό «πειρατείας» σε ελληνόκτητο τάνκερ

Βρετανία: Απετράπη περιστατικό «πειρατείας» σε ελληνόκτητο τάνκερ

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων επιβιβάστηκαν σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στη Μάγχη το βράδυ της Κυριακής, όταν επτά λαθρεπιβάτες επιχείρησαν να θέσουν το πλοίο υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές οι ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν στο τάνκερ «Νάβε Ανδρομέδα» στη Μάγχη και προσήγαγαν επτά εξ αυτώ, κατόπιν έκκληση της αστυνομίας. Το BBC μετέδωσε ότι νομικοί εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας δήλωσαν πως το περιστατικό «100% δεν ήταν πειρατεία».

Το δεξαμενόπλοιο, με σημαία Λιβερίας, έστειλε μήνυμα βοήθειας όταν ευρισκόμενο στα ανοικτά της Νήσου Γουάιτ οι επτά λαθρεπιβάτες που είχαν επιβιβαστεί πριν την αναχώρηση του πλοίου από τη Νιγηρία άρχισαν να απειλούν το πλήρωμα το πρωί της Κυριακής.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουόλας επαίνεσε τις ειδικές δυνάμεις της χώρας αλλά και την αστυνομία για την επιτυχημένη επιχείρηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όλα τα μέλη του πληρώματος φέρονται να είναι σώα και ασφαλή.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky ότι το πλήρωμα ήταν ασφαλές και πως η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν κάνει μία υποδειγματική δουλειά.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Νιγηρία μεταφέροντας πιθανόν 42.000 τόνους πετρελαίου,  επρόκειτο να ελλιμενιστεί σήμερα το πρωί στο Σαουθάμπτον.

To «Νάβε Ανδρομέδα» ανήκει στην εταιρία Folegandros Shipping Corporation και το διαχειρίζεται η ελληνική εταιρία Navios Tankers Management, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Refinitiv.