Βρετανία: Αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες σε τρεις από έξι μήνες

Βρετανία: Αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες σε τρεις από έξι μήνες

Την περαιτέρω επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος με την αναμνηστική δόση, σε όλους τους ενήλικες από 18 και άνω, αλλά και 2η δόση σε παιδιά ηλικίας από 12- 15 ετών, συνέστησε η βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμού (JCVI), προτείνοντας επίσης το χρονικό διάστημα να μειωθεί σε τρεις μήνες, από έξι, λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Μέχρι σήμερα είχαν κληθεί για αναμνηστική δόση οι άνω των 40 ετών, το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ τώρα εισέρχονται και άλλες ηλικιακές κατηγορίες. 

Η βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμού είπε επίσης ότι το χάσμα μεταξύ των δεύτερων δόσεων θα μπορούσε να μειωθεί σε 3 μήνες από 6 μήνες, ως απάντηση στον μεταβαλλόμενο κίνδυνο που θέτει η παραλλαγή Όμικρον, ενώ συνέστησαν και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών να μπορέσουν να επωφεληθούν από μια δεύτερη δόση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

«Η λήψη μιας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου θα βοηθήσει να αυξήσουμε το επίπεδο προστασίας μας έναντι της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε ο Πρόεδρος του JCVI για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 με τον αναπληρωτή αρχίατρο της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ να δηλώνει πως η Όμικρον, την οποία χαρακτήρισε «νεοφερμένη», είναι ανησυχητική.

Ο αριθμός των μεταλλάξεων που παρουσιάζει αυτή η παραλλαγή «μας κάνει να φοβόμαστε μια πιθανή επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου», εξήγησε ο ίδιος, καλώντας, εντούτοις, τον πληθυσμό να «μην πανικοβάλλεται».

Η JCVI επανέλαβε ότι προτεραιότητα στην αναμνηστική δόση έχουν, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα ευάλωτα άτομα να εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες.

Η JCVI επανέλαβε ότι το εμβόλιο Moderna και Pfizer ήταν τα προτιμώμενα εμβόλια για χρήση των αναμνηστικών εμβολίων.