Βραζιλιάνος Δήμαρχος για Μπολσονάρου: «Είναι πολύ ηλίθιος για δικτάτορας»

Βραζιλιάνος Δήμαρχος για Μπολσονάρου: «Είναι πολύ ηλίθιος για δικτάτορας»

Ο δήμαρχος της βραζιλιάνικης πόλης Μανάους, Αρτούρ Νέτο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου με φόντο την πανδημία του κορονοϊού που έχει πλήξει με σφοδρότητα τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Ο Νέτο, δήμαρχος του Μανάους που αριθμεί δύο εκατομμύρια κατοίκους υποστήριξε ότι ο Μπολσονάρου θα «πρέπει να σκάσει και να δουλέψει» τονίζοντας παράλληλα ότι «τα όνειρά του για την επιβολή δικτατορίας δεν θα ευδοκιμήσουν γιατί απαιτείται μυαλό». 

Ο Μπολσονάρου από την πλευρά του ο οποίος έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με την τουλάχιστον «χαλαρή» του στάση απέναντι στον κορονοϊό, έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά του εν λόγω δημάρχου. 

Τα νοσοκομεία της χώρας αδυνατούν να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό ασθενών, ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κρεβάτια. Πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος του Σάο Πάολο υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία της πόλης του «έχουν καταρρεύσει».

Ο κορονοϊός εκτός της υγειονομικής κρίσης έχει προκαλέσει και πολιτική κρίση, καθώς η κυβέρνηση Μπολσονάρου αδυνατεί όπως φαίνεται να διαχειριστεί την κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι πριν λίγες μέρες ο Νέλσον Τέιχ, υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από διάστημα είκοσι ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Νέλσον Τέιχ, ιατρός ογκολόγος στο επάγγελμα διαφώνησε με τους χειρισμούς του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε φροντίσει να απολύσει τον προκάτοχό του Τέιχ, τον Λουίζ Ενρίκε Μαντζέτα, ο οποίος τασσόταν επίσης υπέρ των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, που δεν ήθελε να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα. 

Την ίδια, όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν να κινηθεί διαδικασία παραπομπής του Βραζιλιάνου προέδρου λόγω των χειρισμών του αναφορικά με το ζήτημα του κορονοϊού. Σύμφωνα με την εταιρεία DataFolha, το 45% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της παραπομπής του στη Γερουσία για δίκη.