Βραζιλία: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Μπολσονάρου επειδή συνέδεσε τα εμβόλια κατά της Covid-19 με το AIDS

Βραζιλία: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Μπολσονάρου επειδή συνέδεσε τα εμβόλια κατά της Covid-19 με το AIDS

Ένας δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF) της Βραζιλίας έδωσε χθες, Παρασκευή, εντολή να ανοίξει άλλη μια έρευνα εναντίον του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου επειδή διέδωσε με βίντεο μια ψευδή πληροφορία που συνέδεε το εμβόλιο κατά της Covid-19 με την ασθένεια του AIDS.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, μέλους του ανώτατου θεσμού της δικαστικής εξουσίας στη Βραζιλία, απαντά σε ένα αίτημα της επιτροπής της Γερουσίας που κατηγόρησε τον Οκτώβριο τον αρχηγό του κράτους ότι διέπραξε σοβαρά αδικήματα στη διάρκεια της πανδημίας, και η νέα έρευνα προστίθεται σε πέντε άλλες οι οποίες έχουν ανοίξει σε βάρος του Μπολσονάρου, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Αντικείμενο αυτής της νέας έρευνας είναι ένα βίντεο, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος επικαλείται υποτίθεται επίσημες εκθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που «υποδεικνύουν» ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού αναπτύσσουν την ασθένεια του AIDS «πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλέπεται».

Να σημειωθεί ότι η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και από τη βραζιλιάνικη εταιρεία λοιμωδών νόσων, μεταξύ άλλων ιατρικών οργανισμών.

Το βίντεο αποσύρθηκε από το Facebook, το Instagram και το YouTube. Μάλιστα τόσο το Facebook όσο και το Twitter ανέστειλαν για μία εβδομάδα τον λογαριασμό του Μπολσονάρου.

Τον Αύγουστο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αρχίσει έρευνα εναντίον του Μπολσονάρου για τα αδικήματα της «συκοφαντίας» και της «υποκίνησης εγκλήματος» σε μια υπόθεση που συνδέεται με την αμφισβήτηση του συστήματος ηλεκτρονιής ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του προέδρου διεξάγονται και άλλες έρευνες που έχουν στόχο να διαπιστωθεί αν παρενέβη σε υποθέσεις που αφορούσαν μέλη της οικογένειάς του, στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ή ακόμη επειδή διένειμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια απόρρητη έκθεση της αστυνομίας σχετικά με μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον του εκλογικού συστήματος.

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η δημοτικότητα του 66χρονου προέδρου δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή.