Βραζιλία: «Επιτυχή» χειρουργική επέμβαση για τον ακροδεξιό υποψήφιο, μετά από επίθεση με μαχαίρι

Βραζιλία: «Επιτυχή» χειρουργική επέμβαση για τον ακροδεξιό υποψήφιο, μετά από επίθεση με μαχαίρι

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπεβλήθη σε «επιτυχή» χειρουργική επέμβαση μετά τον τραυματισμό του σε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του την Πέμπτη, δήλωσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, ο στρατηγός ε.α. Αντόνιου Χαμίλτον Μαρτσίνς Μοουράου.

Ο Μοουράου έκανε τη δήλωση αυτή τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, ο γιος του Μπολσονάρου, ο Φλάβιου Μπολσονάρου, αποκάλυψε πως παρότι αρχικά διαβεβαίωνε ότι ο υποψήφιος υπέστη μόνο «επιφανειακά τραύματα», η κατάστασή του ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι παραδεχόταν: είχε διάτρηση στο ήπαρ, στον πνεύμονα και στο έντερο, ανέφερε. «Έχασε πολύ αίμα και έφθασε στο νοσοκομείο (...) σχεδόν νεκρός», ανέφερε ο γιος του πολιτικού μέσω Twitter.

«Δυστυχώς, είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι νομίζαμε», συμπλήρωσε, καλώντας τους υποστηρικτές του πατέρα του να «προσευχηθούν».

Πάντως το νοσοκομείο της Ζουίζ τζι Φόρα, της πόλης των 700.000 κατοίκων στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά) όπου έγινε η επίθεση εναντίον του υποψηφίου, διέψευσε ότι ο Μπολσονάρου τραυματίστηκε στο ήπαρ και στον πνεύμονα. Σύμφωνα με το νοσοκομείο ο πολιτικός τραυματίστηκε στο έντερο, όχι στο συκώτι, ούτε στον πνεύμονα, και η κατάστασή του είναι «σταθερή».

Νωρίτερα η αστυνομία ανέφερε ότι ένας ύποπτος συνελήφθη. Τα στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει ακόμη σαφή.

Ο Μπολσονάρου θεωρείται πλέον φαβορί των εκλογών, μετά τον αποκλεισμό από τη διαδικασία του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο. Τοποθέτησε στο επίκεντρο της εκστρατείας του την επιβολή του νόμου και της τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Λέει ότι η αστυνομία πρέπει να σκοτώνει κατά βούληση διακινητές ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Ο πολιτικός είναι αντιμέτωπος με μια δίκη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαιτίας ομιλιών στις οποίες, σύμφωνα με εισαγγελείς, υποκίνησε μίσος και προέτρεψε σε βιασμό. Ο Μπολσονάρου απορρίπτει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας μια πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Ο Φερνάντου Αντάτζι, που αναμένεται να ονομαστεί τελικά υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Λούλα από το Ανώτατο Εκλογοδικείο, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, κάνοντας λόγο για «όνειδος» και «φρίκη». Την επίθεση καταδίκασαν επίσης άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο Σίρου Γκόμις.

Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου χαρακτηρίζονται οι πιο απρόβλεπτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, πριν από τρεις δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, δεκάδες πολιτικοί έχουν οδηγηθεί στις φυλακές και πολλοί ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με πολλά μέλη της βραζιλιάνικης εθνικής αντιπροσωπείας.

«Κινδύνεψε να πεθάνει»

Γιατροί και στελέχη του νοσοκομείου όπου χειρουργήθηκε ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου — ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στην επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του την Πέμπτη — τόνισαν πως ο πολιτικός διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο να πεθάνει, πάντως πλέον βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, έπειτα από την δίωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Μπολσονάρου αναμένεται να χρειαστεί δύο μήνες για να αναρρώσει πλήρως και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί από επτά ως δέκα μέρες, δήλωσαν οι χειρουργοί και στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου Santa Casa της πόλης Ζουίζ τζι Φόρα, στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Μια επίλεκτη ομάδα γιατρών από το Σάου Πάουλου βρίσκεται καθ'' οδόν για να αναλάβει τη φροντίδα του Μπολσονάρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ