Βραζιλία: Αναστάτωση από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Μπολσονάρου

Βραζιλία: Αναστάτωση από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας του Μπολσονάρου

Βραζιλιάνοι πολιτικοί από όλο το ιδεολογικό φάσμα δήλωσαν σοκαρισμένοι μετά από ένα ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα της εφημερίδας Estado de S.Paulo ότι ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου είπε στον πρόεδρο της Κάτω Βουλής ότι οι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του 2022 δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς τυπωμένα ψηφοδέλτια.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές και που το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων δημόσιων δηλώσεων του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου ότι το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Βραζιλίας είναι ευάλωτο σε νοθεία. Για τους ισχυρισμούς τους αυτούς ο Βραζιλιάνος αρχηγός κράτους δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη.

Η Estado de S. Paulo ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βάλτερ Μπράγκα Νέτο, έδωσε μέσω τρίτου προσώπου ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Βουλής Άρθουρ Λίρα στο οποίο αναφερόταν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2022 πρέπει να χρησιμοποιηθούν τυπωμένα ψηφοδέλτια.

Τόσο ο Λίρα όσο και ο Βάλτερ Μπράγκα Νέτο διέψευσαν το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για ένα «ψέμα».

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στη Μπραζίλια, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεσμεύονται για δημοκρατία και ελευθερία.