Βραβείο Ζαχάρωφ 2018: Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι

Βραβείο Ζαχάρωφ 2018: Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι

Ο φυλακισμένος Ουκρανός σκηνοθέτης Ολέγκ Σεντσόφ, ο επίσης φυλακισμένος Μαροκινός ακτιβιστής Νάσερ Ζεφζάζι και μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο είναι οι τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάροφ 2018, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης (από το όνομα του Σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ) καθιερώθηκε το 1988. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα και οργανισμούς με εξέχουσα συμβολή στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Ο Ολέκ Σεντσόφ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι σταματά την απεργία πείνας, μετά από τέσσερις μήνες, για να μην τον υποχρεώσουν σε αναγκαστική σίτιση. Ο σκηνοθέτης συνελήφθη τον Μάιο του 2014 και τον Αύγουστο του 2015 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για "τρομοκρατία" και "λαθρεμπόριο όπλων". Η δίκη αυτή χαρακτηρίστηκε "σταλινικού τύπου" από τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνή Αμνηστεία.

Ο Νάσερ Ζεφζάζι είναι ο ηγέτης του κινήματος κοινωνικής ανυπακοής "Χιράκ" στην περιοχή του Ριφ (βόρειο Μαρόκο). Αφορμή για την ίδρυση του κινήματος αυτού στάθηκε ο θάνατος ενός πωλητή ψαριών ο οποίος συνεθλίβη στον κάδο ενός απορριματοφόρου τον Οκτώβριο του 2016. Τον περασμένο Ιούνιο ο Ζεφζάζι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για "συνωμοσία με σκοπό να πλήξει την ασφάλεια του κράτους" μετά από μια δίκη εννέα μηνών. Οδηγήθηκε κατόπιν στην Καζαμπλάνκα για να εκτίσει την ποινή του. Στις 6 Σεπτεμβρίου διέκοψε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του.

Στο κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 ευρώ, περιλαμβάνεται επίσης μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων που "προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο". Μεταξύ αυτών των οργανώσεων είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Save the Children.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ