Βουλγαρία: Να τηρήσουν τα Σκόπια τις δεσμεύσεις τους για να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ-ΕΕ

Βουλγαρία: Να τηρήσουν τα Σκόπια τις δεσμεύσεις τους για να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ-ΕΕ

Αν η πΓΔΜ θέλει να είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακάτσαν.

Πρόσθεσε ότι η συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και, αντιστοίχως, εκείνη με την Ελλάδα περιλαμβάνει την απόρριψη των εδαφικών διεκδικήσεων και την απόρριψη της παραποίησης της βουλγαρικής ιστορίας.

Ο Karakachanov μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus πρόσθεσε ότι μόνο όταν η πραγματική ιστορία της Μακεδονίας αντικαταστήσει τη 70ετή πλαστογραφία στα σχολικά βιβλία, θα ήταν πεπεισμένος ότι τα πράγματα πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση.

"Η πΓΔΜ βιάζεται προς το ΝΑΤΟ επειδή, όπως πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί πριν από 20 χρόνια, πιστεύουν αφελώς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα λύσει σχεδόν αυτόματα όλα τα προβλήματά τους. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή και την προθυμία της ίδιας της χώρας κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τα λύσει - ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ούτε κανένα άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας ", δήλωσε ο Καρακάτσενοφ.

Τέλος πρόσθεσε ότι αν η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν πειστούν για την πρόθεση της πΓΔΜ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα ήταν δύσκολο να γίνει πραγματικότητα.