Βουλγαρία: Ενέκρινε σχέδιο στήριξης των υψηλών τιμών ενέργειας

Βουλγαρία: Ενέκρινε σχέδιο στήριξης των υψηλών τιμών ενέργειας

Η Βουλγαρία ενέκρινε τη Δευτέρα ένα νέο πακέτο τόνωσης για να προστατεύσει τις εταιρείες από την άνοδο των τιμών της ενέργειας που ενισχύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

Σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποζημιώνει εν μέρει τις επιχειρήσεις  και να καλύπτει πλήρως την αύξηση 14% των τιμών του φυσικού αερίου τον Μάιο, μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση των επιχειρηματικών ενώσεων και των συνδικάτων, είπε ότι σχεδιάζει επίσης μακροπρόθεσμες λύσεις για την προστασία της οικονομίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος που περιλαμβάνει απροσδόκητους φόρους στους κρατικούς παραγωγούς ενέργειας.

"Έχουμε συμφωνήσει αποζημιώσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτό θα αμβλύνει τις ανησυχίες των βουλγαρικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Πέτκοφ μετά από συνάντηση με κορυφαίες εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα.

Η Βουλγαρία έχει παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στα επίπεδά τους από τον περασμένο Ιούλιο και αποζημιώνει τις εταιρείες για το υψηλό ενεργειακό κόστος από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα καλύψει το 80% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνούν τα 200 λέβα ανά μεγαβατώρα για τις επιχειρήσεις. Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην πλατφόρμα της επόμενης ημέρας του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας ήταν 468 λέβα ανά MWh τη Δευτέρα.

Το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλυπτε πάνω από το 90% των αναγκών του σε φυσικό αέριο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι τις 27 Απριλίου, όταν η Gazprom έκλεισε τη βρύση λόγω της άρνησης της Βουλγαρίας να πληρώσει σε ρούβλια.

Η Σόφια εξασφάλισε επειγόντως εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου από την Ελλάδα και δεν έχει περικόψει τις παραδόσεις σε πελάτες, αλλά η τιμή παραμένει υψηλή. Η κυβέρνηση έχει πλέον δεσμευτεί να καλύψει πλήρως την αύξηση.

Η κυβέρνηση έχει κανονίσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο και εργάζεται σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με αμερικανικές εταιρείες που θα πρέπει να φέρει χαμηλότερες τιμές, είπε ο Πέτκοφ.

Η χώρα της Μαύρης Θάλασσας, η οποία καταναλώνει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, θα αρχίσει επίσης να λαμβάνει 1 bcm από το Αζερμπαϊτζάν από τον Ιούλιο. Προς το παρόν, λαμβάνει μόνο περίπου το ένα τρίτο αυτού του εν λόγω ποσοστού στο πλαίσιο μακροχρόνιας σύμβασης.

Τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν προς το παρόν τον στόχο της κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλλειμμα 4% φέτος. Η κυβέρνηση είπε ότι εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα τόνωσης που συνδέονται με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.