Βουλευτής Εργατικών: Η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει παραμονή στην ΕΕ

Βουλευτής Εργατικών: Η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει παραμονή στην ΕΕ

Στην εκτίμηση ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην ΕΕ προχώρησε ο Μπεν Μπράντσο, βουλευτής και πρώην υπουργός των Εργατικών, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο Brexit.

Ο Μπράντσο εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και το κόμμα του, σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται. «Εάν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αντιληφθεί ότι μόνο με νέο δημοψήφισμα θα περάσει μία συμφωνία από το Κοινοβούλιο, τότε πιστεύω ότι θα βρούμε την απαραίτητη πλειοψηφία». 

Παράλληλα, εκτιμά ότι αν ο αρχηγός του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δεν προβάλλει την εκδοχή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στις συνομιλίες τότε αυτό θα το επιβάλουν οι βουλευτές του. «Εδώ όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει νέο δημοψήφισμα», τονίζει ο βουλευτής των Εργατικών για να προσθέσει «Για μένα θα ήταν απαράδεκτο να βγούμε από την ΕΕ, είτε με τη συγκεκριμένη συμφωνία, είτε με άλλη συμφωνία, και να μην έχει ερωτηθεί ο λαός για όλα αυτά». 

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Μπράντσο, υποστηρίζει ότι το Εργατικό Κόμμα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της αναμέτρησης. «Ο βρετανικός λαός θα έχει, επιτέλους, την ευκαιρία να εκφράσει τη βούλησή του και όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι θα κερδίσουν το Εργατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα που δεν θέλουν ''σκληρό Brexit'' και ζητούν νέο δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλούς εκπροσώπους με φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση. Και όλα αυτά θα ασκήσουν στην κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη πίεση, για να προκηρύξει τελικά νέο δημοψήφισμα» εκτιμά ο βουλευτής. 

Με φόντο τα παραπάνω, οι συνομιλίες της βρετανικής κυβέρνησης με το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού για το Brexit θα συνεχιστούν. Ωστόσο, δεν θα διαρκέσουν για μήνες, δήλωσε σήμερα στο BBC, ο υπουργός Επικρατείας Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο ίδιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις συνομιλίες, ενώ όπως είπε και οι δύο πλευρές θα είναι αναγκαίο να βρουν έναν τρόπο συμβιβασμού, στο ουσιώδες θέμα, για το αν η Βρετανία θα παραμείνει σε μία τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και μετά την αποχώρησή της.

AP Photo