Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς

Δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρεια Κορέας νωρίς το πρωί της Πέμπτης από περιοχή στην ανατολική της ακτή προχωρώντας στην πρώτη δοκιμή πυραύλων μετά τη συνάντηση του Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη Ιουνίου όταν συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο.

Οι πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν από περιοχή κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Γουονσάν, διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα και έφθασαν σε ύψος πενήντα χιλιομέτρων πριν πέσουν στο νερό, διευκρίνισε μιλώντας στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η δοκιμή των πυραύλων θέτει υπό αμφισβήτηση την επανάληψη των συνομιλιών Πιονγκγιάνγκ-Ουάσινγκτον, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος ενώ σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να απαντήσουν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι κατά τις πρώτες πληροφορίες εκτοξεύθηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος «μικρού βεληνεκούς» και πρόσθεσε ότι γίνεται περαιτέρω ανάλυση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες που δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση, χαρακτηρίζοντας τη νέα δοκιμή απειλή.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έκρινε ότι η δοκιμή «δεν έχει άμεση επίπτωση» στην ασφάλεια της χώρας του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ενώ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του χαρακτήρισε τις δοκιμές «εξαιρετικά λυπηρές» και πρόσθεσε ότι αποτελούν «παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, υποστηρικτής της σκληρής γραμμής έναντι της Βόρειας Κορέας, δεν έκανε καμία αναφορά στις εκτοξεύσεις σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter για την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα. Ανέφερε πως είχε «παραγωγικές συναντήσεις» με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, αφιερωμένες στην περιφερειακή ασφάλεια και την ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP