Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου άγνωστου τύπου προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας, συνεχίζοντας σειρά οπλικών δοκιμών που διεξάγει εδώ και μερικές εβδομάδες, ενημέρωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο. Το επιτελείο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την εκτόξευση του πυραύλου, πέραν του να διευκρινίσει πως ήταν βαλλιστικός.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων. Ο κ. Κισίντα χαρακτήρισε τη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, που άρχισε τον περασμένο μήνα και συνεχίζεται, «πολύ λυπηρή» εξέλιξη.

Η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Η εκτόξευση καταγράφηκε ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας επρόκειτο να συναντηθούν στη Σεούλ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εντάσεις με το απομονωμένο κράτος που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, σημείωσε το νοτιοκορεάτικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Εξάλλου, αντιπρόσωποι εκατοντάδων διεθνών εταιρειών και αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων διαφόρων χωρών βρίσκονται στη Σεούλ για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αεροδιαστημικής και Άμυνας (International Aerospace and Defence Exhibition, ADEX), της μεγαλύτερης του είδους που έχει οργανωθεί ποτέ στη Νότια Κορέα.

Η δοκιμή καταγράφηκε εξάλλου ώρες αφού ο Σουνγκ Κιμ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, επανέλαβε την προσφορά της Ουάσινγκτον στην Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν συνομιλίες.

«Θα συνεχίσουμε στη διπλωματική οδό (...) για να επιτύχουμε απτές προόδους που θα βελτιώσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοι έχουν «ευθύνη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφερόμενος στις κυρώσεις που η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει να αρθούν.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατήγγειλε τον ρόλο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον πως δεν διακατέχεται από εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Πιονγκγιάνγκ: «Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό».